I påsken gikk 60 prosent av flytrafikken til land med høye smittetall: Kosovo, Somalia, Pakistan. Hvordan kan myndighetene tillate «fri ferdsel» til land med høye smittetall og dårlig kontroll?
Myndighetene velger å «straffe» alle reisende i stedet for å målrette innsatsen mot destinasjoner som gir problemer, det være seg Litauen eller Pakistan.
I takt med økende vaksinering vil kontrastene bli enda tydeligere. Hvis Nakstad vil skyve de land foran seg som til enhver tid er en smittefare, blir hans motiv litt for tydelig: Han ønsker permanent nedstengning.

Med stadig nye varianter av koronaviruset kan det bli aktuelt med testing på grensen i mange år framover, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

– Vi blir nødt til å følge med og kartlegge om slike mutasjoner kan dukke opp i Norge i flere år framover. Det kan ha noe å si for vaksineeffekten, sier Nakstad til kanalen.

Han viser til India, der en ny variant av viruset har dukket opp. Det har sørget for mange smittede og døde mennesker.

India satte global smitterekord med 386.452 registrert smittede fredag, men alt lørdag ble rekorden slått, med 401.993 nye påviste smittetilfeller.

19,1 millioner indere har til nå fått påvist koronasmitte, og dødstallet har den siste uka økt med over 3.000 i døgnet.

Lørdag opplyste myndighetene at det var registrert 3.523 nye koronarelaterte dødsfall i verdens nest mest folkerike land, der det offisielle tallet på døde nå er 211.853. I tillegg er det store mørketall.

– Når smitten øker så raskt, så kan det doble seg på en uke. Og når de har et helsevesen som har knekt sammen, er det lett å forstå at dette blir vanskelig.

– Fri bevegelse mellom alle landegrenser og verdensdeler, uten testing og overvåking av mulig smitte, tror jeg ikke vi vil ha på flere år framover, sier han. (NTB)

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.