Covid-19 antigen hurtigtest. Foto: Erik Johansen / NTB

Helsedirektoratet ber kommunene sørge for at innbyggerne får tilgang på gratis selvtester for covid-19. Og de som blir syke, oppfordres til å finne frem munnbindene igjen.

Mange trodde koronatiden var forbi. Men mye tyder på at også denne vinteren vil preges av viruset, i hvert fall til en viss grad.

Men det er ikke bare covid-19 som nå truer folkehelsen. Det er for tiden mye smitte i samfunnet, og det verserer også en temmelig hard influensa-variant.

Symptomene kan ofte være nokså like, og det er ikke lett å vite om en eventuell sykdom skyldes forkjølelse, influensa eller covid-19.

NTB melder om saken.

Helsedirektoratet vil at folk gis tilgang på gratis hurtigtester, for å fastslå om man er smittet med covid-19. Er man det,  kan det nå bli aktuelt å få behandling med den nye legemiddelet Paxlovid.

Dette er legemiddelgiganten Pfizers nye medisin mot covid-19, som nylig ble lansert. Se egen sak under.

– Helsedirektoratet anbefaler at personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid- 19 får tilbud om behandling med legemiddelet Paxlovid, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Han sier Paxlovid er effektivt for å bremse koronasykdom hos pasienter, særlig folk over 65 år med alvorlige underliggende sykdommer.

– Da er det viktig at de får tilgang på denne behandlingen så tidlig som mulig, sier Nakstad.

Nakstad ber også folk finne fram igjen pakkene med munnbind, noe de fleste hadde håpet man ar ferdig med.

– Blir du syk og vet at du er smittsom, men likevel må til legen, apotek eller i butikken, er det viktig at du bruker munnbind. Da beskytter du andre mot smitte, sier han til NRK.

Les også: 

Pfizers nye korona­pille på norske apotek fra neste uke

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.