Paxlovid blir tilgjengelig på norske apotek fra torsdag 8. desember. Medisinen er ment for de med covid-19 som har økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19-sykdom. Helseministeren er lettet og glad.

– Jeg er glad for at vi nå kan tilby koronapasienter med høy risiko for alvorlig sykdom denne behandlingen. Det reduserer risikoen for alvorlig forløp hos den enkelte, i tillegg til at det er med på å ta ned belastningen på helsetjenesten, sier helse- og omsorgsministeren i en pressemelding.

Det er først og fremst eldre og de med underliggende sykdom som vil ha nytte av behandlingen. For pasienter med lav risiko for alvorlig sykdom, har legemiddelet liten nytte, opplyses det om.

Norge har fått nok Paxlovid til 25 000 personer gjennom EUs felles innkjøpsordning. Det betyr at det er begrenset tilgang på legemiddelet.

– Disse anskaffelsene er nok et eksempel på vårt gode samarbeid med EU om innkjøp av legemidler, sier Kjerkol.

Helsedirektoratet understreker at Paxlovid ikke erstatter korona-vaksine, og at man får den beste beskyttelsen ved å ta vaksine.

Pillene som er produsert av Pfizer, har lenge vært i bruk i andre deler av verden.

Legemiddelselskapet Pfizer står bak Paxlovid som er eit direktevikande antiviralt legemiddel. Administrerande direktør i Pfizer Albert Bourla har sjølv sagt at han nytta medisinen då han blei koronasjuk. (NRK)

Ikke for alle

Ifølge Legemiddelverket inneholder Paxlovid to virkestoff, nirmatrelvir og ritonavir, i to ulike tabletter. Nirmatrelvir hemmer aktiviteten til et enzym som er nødvendig for at viruset skal formere seg, mens ritonavir forsinker nedbrytingen av virkestoffet nirmatrelvir. Kuren anbefales påbegynt innen fem dager etter påvist covid-19, og varer i fem dager. Det er pasienter med alvorlig immunsvikt, kronisk sykdom, diabetes og overvekt som er hovedmålgruppene.

Bivirkninger mm

Medisinen er reseptbelagt. På Felleskatalogens sider ramses det opp en rekke mulige kontraindikasjoner (forbehold og bivirkninger) ved Paxlovid. På NRK fredag morgen ble assisterende helsedirektør Espen Nakstad spurt om medisinen ikke også kunne ha bivirkninger. Nakstad medga da at man kunne risikere sterk hodepine og midlertidig tap av smak- og luktesans.

Nakstad nevnte ikke flere studier som har rapportert om en fare for at behandlingen kan føre til at sykdommen blusser opp igjen. Internasjonalt omtales dette som ‘rebound’, noe som kan oversettes med ’tilbakekomst’.

Dette fenomenet er mye omtalt internasjonalt, som her fra den britiske organisasjonen Blood Cancer UK:

Paxlovid rebound describes a situation where people who are treated with Paxlovid recover and start testing negative, but then the covid-19 infection comes back – or rebounds – after a few days or weeks. Either the symptoms of covid come back, or people test positive for covid again, or both.

It is thought that rebound rates are higher for people who take Paxlovid than for people who have no treatment, but more research is needed to confirm this.

Paxlovid tilbakekomst beskriver en situasjon der mennesker som blir behandlet med Paxlovid opplever bedring og begynner å teste negativt, men så kommer covid-19-infeksjonen tilbake – eller blusser opp igjen – etter noen dager eller uker. Enten kommer symptomene på covid tilbake, eller folk tester positive for covid igjen, eller begge deler.

Det antas at reboundrater er høyere for personer som tar Paxlovid enn for personer som ikke har noen behandling, men mer forskning er nødvendig for å bekrefte dette.

Kostbar

Pressemeldingen fra helsedepartementet oppgir ikke noe om prisen på medisinen, eller om den vil bli tilgjengelig på blå resept. Den eneste indikasjonen på at Pfizer tar seg godt betalt finner vi på NRKs sider:

Prisen for ein Paxlovid-behandling i USA kostar $530, medan det i Nederland kostar €1,250 ifølge NL Times. Det er førebels uvisst kva medisinen vil koste i Noreg. (NRK)

Paxlovid rebound: what we know (Blood Cancer UK)

Helsedirektoratet: Koronamedisin kan gi effektiv behandling til alvorleg sjuke (NRK)

Les også:

Kø hos begravelses­byråene – 15 prosent flere døde i Trondheim

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.