Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB

Norge har bestilt nok koronapiller til 50.000 behandlinger. Trolig er medisinen klar for nordmenn i høst, og er ment å brukes hos personer som allerede er smittet.

Dette sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2. Det dreier seg om koronapillen Paxlovid, som WHO i slutten av april besluttet å «sterkt anbefale», opplyser NTB.

Norge er en del av en felles europeisk innkjøpsordning, og har i første omgang bestilt 50.000 behandlinger med koronapillen.

I vinter kom beskjeden om en bestilling på 41.000, men nå er det besluttet å øke antallet. Det kan ses i lys av at det er meldt om en ny økning av smitten, og utviklingen utover høsten er uviss.

– Dette er en behandling som er tenkt brukt tidlig i forløpet, innen fem dager etter at man får symptomer hvis man har risiko for å utvikle alvorlig sykdom. I praksis vil dette dreie seg om eldre mennesker med flere underliggende sykdommer, eller personer med redusert immunforsvar, sier Nakstad.

Koronapillen vil derfor ikke tilbys personer som vanligvis ikke blir alvorlig syke, legger han til. Han håper behandlingen vil redusere antallet sykehusinnleggelser.

– Vi tror at den vil kunne redusere antallet innleggelser med alvorlig sykdom hos spesielt utsatte pasienter, dersom den blir tatt tidlig nok, sier Nakstad.

 

Få tilgang til alle våre artikler straks de legges ut: 

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Gode bøker fra Document forlag:

Endelig! Nå er den her, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Bestill også denne nyheten:

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.