Ebola-virus isolert fra blodprøver tatt i Mali i november 2014. Foto: NIAID / Wikimedia Commons.

 

Det er påvist et nytt utbrudd av ebola i den Demokratiske republikken Kongo. Det foreligger nå to vaksiner mot ebola, noe som gjør det lettere å få kontroll på sykdommen. Men den har spredt seg til en millionby og det gjør arbeidet vanskeligere.

Det er bekreftet et tilfelle av ebolasmitte i storbyen Mbandaka i Kongo, opplyser myndighetene. WHO jobber på spreng for å hindre videre spredning.

Sent onsdag kveld uttalte den kongolesiske helseministeren Oly Ilunga at ebolautbruddet i landet har gått inn i en ny fase.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere opplyst at de forbereder seg på det verste i forbindelse med utbruddet. Den største frykten har vært at smitten skulle spre seg til en større by.

I Mbandaka, hovedstaden i provinsen Equateur, bort det nesten 1,2 millioner mennesker.

Vaksiner på plass

Ifølge WHO har 4.000 doser av en eksperimentell vaksine mot ebola allerede ankommet Kongo, og flere vaksinedoser ventes å ankomme i løpet av de nærmeste dagene.

Vaksinen viste seg å være svært effektiv da den ble brukt på ebolapasienter i Guinea under den store ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2015.

Likevel advarer WHO om at vaksinen er vanskelig å anvende og ikke et «vidundermiddel» mot smitten. Én utfordring er at vaksinen må oppbevares i minus 60 grader.(NTB)

Foreløpig er tallene på døde og smittede lave, men usikkerheten gjenspeiles i at man opererer med antatt smittede: Av 25 døde regner helsemyndighetene med at ett var sikkert og de andre var antatt.

Samme usikkerhet gjelder antall tilfeller:

Sent torsdag sa myndighetene at tallet på ebolatilfeller har steget til 45. Av dem er 14 bekreftet, 21 sannsynlige og 10 mistenkte tilfeller.(NTB)

En må anta at samme usikkerhet gjelder hvor mange syke som kan ha ebola. Hvis den geografiske spredningen blir stor kan myndighetene og helsepersonell miste kontrollen.

Guinea, Liberia og Sierra Leone var de tre landene som var hardest rammet av ebolaepidemien i 2013 og 2014. Da døde over 11.000 mennesker. (NTB)