Nytt

Tjenestemenn sier at inadekvat finansiering og mistro forhindrer mulighetene til å bekjempe virusutbruddet, skriver det forskningsbaserte nettstedet nature.

På tross av en kraftig økning i antallet smittede av ebola i den Demokratiske Republikken Kongo de siste ukene, sier WHO at det ikke eksisterer noen offentlig helsekrise som internasjonale organisasjoner behøver beskjeftige seg med. WHO bestemte seg for ikke å betegne det som en krisesituasjon den 12. april, på bakgrunn av at utbruddet var begrenset til kun to provinser i den nordøstlige delen av landet.

Området befinner seg i en konfliktsone som er tilholdssted for over 20 bevæpnede grupper, så vel som motstandere av DRKs politiske styre. Økt politisk turbulens gjør det svært vanskelig å få kontroll over virusutbruddet, sier direktør for WHO, Tedros Ghebreyesus i Geneve på en pressekonferanse den 12. april. Han appellerte likevel for mer finansiell støtte og samfunnsmessig engasjement.

«Alle her er enige i at vi må gjøre alt i vår makt for å få slutt på dette virusutbruddet så hurtig som mulig», sa Ghebreyesus. «Den viktigste oppgaven ligger i å få menneskene i Butembo og Katwa til å stole på oss.»

Begge er byer i den nordøstlige delen av DRK hvor smittede har vært tilbakeholden med å innrapportere symptomer ved ebolaklinikker og har tilbakevist tilbud om vaksinasjon.

Ghebreyesus forklarte at turbulensen i disse områdene økte, da regjeringen i DRK blokkerte dem fra å stemme ved presidentvalget i desember 2018. Dette ble gjort på bakgrunn av ebola. Denne handlingen fikk mennesker i regionen til å se på ebola som et verktøy regjeringen tok i bruk for å marginalisere opposisjonen, hevder antropologer og hjelpepersonell.

Det har vært 1,251 tilfeller av ebolasmitte i DRK inntil den 13. april, og 803 mennesker har mistet livet, ifølge kilder i WHO. Dette har skjedd på tross av utplasseringen av mobile vaksinestasjoner som bruker den nye eksperimentelle vaksinen, rVSV-ZEBOV, som blir produsert av Merck of Kenilworth i New Jersey.

Mike Ryan, WHOs direktør for helsemessige krisesituasjoner:

«Det største problemet er at lokalbefolkningen ikke stoler på hjelpepersonell som ikke kommer fra de områdene som er rammet. Omkring 10% av menneskene som tilbys vaksinen, enten unngår å ta den, eller nekter.»

Men de som er vaksinert vil mest sannsynlig ha fordeler av å ha gjort dette. Ifølge en rapport som ble sluppet den 12. april av WHO, har kun 1% av de nærmere 94,000 menneskene som mottok vaksinen utviklet viruset. Av de 71 personene som ble syke, hadde de fleste utviklet symptomer i løpet av en 10-dagers periode før rVSV-ZEBOV har dokumentert effekt. Rapporten presiserer likevel at disse resultatene ikke var et produkt av en kontrollert klinisk test, så man skal være varsom med å trekke konklusjoner.

Internasjonal krise eller ikke, så er behovet for såkalt first response veldig stort. «Vi hadde 20 tilfeller i går, 18 dagen før. Vi trenger bistand på bakken. Teamene våre er trøtte, og dette har pågått i nesten et helt år», sier Le Duc fra Paris. «Vi trenger all den hjelpen vi kan få – for mange mennesker dør»

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!