Italia, Sveits, India og en rekke andre land letter på korona-restriksjonene fra og med fredag 1. april. Samtidig advarer Verdens helseorganisasjon (WHO) mot faren for nye smittetopper.

Fra og med fredag oppheves den koronarelaterte unntakstilstanden i Italia. Dermed forsvinner også kravet om vaksinesertifikat på mange områder.

Det er ikke lenger nødvendig å vise grønt vaksinesertifikat for å bo på hotell, spise på uteservering, gå i butikker eller på museum.

Hvis man skal spise på restaurant innendørs, eller gå på kulturarrangement innendørs, vil det fortsatt være nødvendig. Krav om munnbind består også på alle offentlige innendørsarealer.

Fredag opphevet Sveits sine siste koronarestriksjoner. Sverige har på sin side avskaffet pandemiloven og klassifiserer ikke lenger covid-19 som en allmennfarlig sykdom. (NTB)

Tidligere denne uken har både Spania, Frankrike, Belgia, Nederland og Litauen lettet på koronarestriksjonene. I de fleste europeiske land er det nå den såkalte BA.2-varianten som dominerer, særlig blant den eldre del av befolkningen. Denne har i mindre grad vist seg å føre til alvorlige komplikasjoner.

WHOs Michael Ryan advarer mot at gjenåpning og fjerning av restriksjoner vil føre til nye oppblomstringer, og at landene derfor må være forsiktige med hvilke lettelser de innfører.

“Depending on the strategy that countries had before, in terms of the level of exposure their population has had, opening up rapidly and removing all restrictions almost definitely results in a rebound in infections,” Ryan cautioned.

He added that European health systems are experiencing “increased pressure” because of the “extra degree” of transmissibility and reinfection of BA.2. (Euractiv)

Hans advarsler ble bakket opp av WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus:

– I beste fall vil vi se at mindre alvorlige varianter dukker opp, og da vil ikke boosterdoser eller nyutvikling av vaksiner være nødvendige. Men i verste fall dukker det opp en farligere og mer smittsom variant. I dette tilfelle vil beskyttelsen mot alvorlig sykdom og død avta raskt. Det gjelder selv om man har fått vaksine eller har vært smittet tidligere, sier han.  (NTB)

Covid restrictions to end from tomorrow; Here’s what will change on April 1 (Mint India)

While EU countries scrap COVID restrictions, WHO calls for caution (Euractiv)

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.