VG og Biden-administrasjonen er enig om at ingen pris er for høy for å redde verden fra covid-19. Med det som utgangspunkt angriper de all motstand. At ytringsfriheten må ofres, synes en liten pris å betale. Men Biden og pressetalskvinne Jan Psaki merker ikke at de krysser en grense.

Først var det Psaki som fortalte at de samarbeider med og instruerer sosiale medier om hva de kaller misinformation som skal blokkeres og fjernes.

«So we’re regularly making sure social media platforms are aware of the latest narratives, dangerous to public health that we and many other Americans are seeing across all of social and traditional media,» Psaki said. «And we work to engage with them to better understand the enforcement of social media platform policies.»

She added, «As you all know information travels quite quickly. If it’s up there for days and days and days. When people see it, you know, there’s, it’s hard to put that back in a box, and of course, promoting quality information algorithms, I don’t know how they work, but they all do know how they work.»

Men «narrativet» har endret seg over tid. Anthony Fauci var opprinnelig motstander av munnbind, så ble han for, til de grader, at han også ville ha det utendørs. Det sa Center for Disease Control var tull hvis det var utendørs og tull hvis man var vaksinert. Nå gjeninnfører Los Angeles munnbind, også innendørs.

Denne flip-flop-politikken er åpenbar fordi noen har registrert den. Men det skjedde på tross av Facebooks sensur og nå vil Det hvite hus gjøre sensuren enda strengere. Da vil man ikke kunne gå tilbake og se hvem som sa hva og når.

Biden tok det et steg lenger da han fredag sa at sosiale medier er «killers» når de lar misinformation spre seg.

NTB later som om Psakis og Bidens uttalelser er uproblematiske og gjengir henne ukritisk:

Desinformasjon om covid-19 og vaksiner i sosiale medier dreper folk, sier USAs president Joe Biden.

– Det tar livet av folk. Den eneste pandemien vi har, er blant dem som ikke er vaksinert, sa Biden til journalister i Det hvite hus fredag.

Det hvite hus er i ferd med å øke presset i sosiale medier, særlig Facebook, for å rydde opp i spredningen av det myndighetene omtaler som desinformasjon om koronavaksiner.

Pressesekretær Jen Psaki sa at «alle har en rolle å spille i å sikre at det finnes pålitelig informasjon» og hevder Facebook ikke er raske nok til å fjerne innlegg som er problematiske.

– Det er om lag tolv personer som produserer 65 prosent av all feilinformasjon om vaksiner i sosiale medier. Alle er fortsatt aktive på Facebook, trass i at noen av dem har blitt utestengt fra andre plattformer, sa Psaki.

«Alle har en rolle å spille» høres ut som slagordet i en autoritær stat. «Alle skal med». Det er bare 12 råtne epler, hvis disse fjernes blir samfunnskroppen frisk.

Selv Facebook reagerer på at de får skylda for ikke å sensurere strengt nok.

Facebook avviser på det sterkeste Biden og Psakis kritikk og sier selskapet bidrar til å redde liv.

– Vi lar oss ikke distrahere av anklager som ikke er underbygget med fakta, sier en talsperson fra Facebook til AFP.

– Fakta er at mer enn to milliarder mennesker har sett offisiell informasjon om covid-19 og vaksiner på Facebook, som er mer en noe annet sted på internett. Mer enn 3,3 millioner amerikanere har også brukt vårt verktøy for å finne ut hvor og hvordan de kan bli vaksinert. Fakta viser at Facebook bidrar til å redde liv, heter det i det krasse svaret.

NTB gir inntrykk av en konsistent politikk med klare svar på hvorfor smitten stiger. Men dette er nettopp misinformation.

Presidenten brukte samme ord som lederen for Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Rochelle Walensky, da han møtte pressen fredag. Hun uttalte seg etter at det ble meldt om 33.000 nye tilfeller av covid-19 torsdag.

– Det er en klar melding som nå kommer: Dette er i ferd med å bli en pandemi blant de uvaksinerte, sa hun.

Studier fra Israel viste at 40 prosent av de smittede var vaksinerte. Politiske myndigheter ønsker å bruke nye smittetall som brekkstang for å presse folk til å ta vaksinen. Det er et opplagt motiv som NTB ikke nevner.

Gjennomsnittlig smittetall for de siste sju dagene har økt til 23.306, en økning på 70 prosent fra uka før. Også i USA er delta-varianten av koronaviruset i ferd med å bli den mest dominerende.

I samme periode har sykehusinnleggelsene økt med om lag 36 prosent, og antallet dødsfall knyttet til pandemien har steget med 26 prosent, opplyser CDC.

Mange av dem som nekter å vaksinere seg, til tross for at vaksinene er lett tilgjengelige, sier de ikke stoler på dem. (NTB)

Hva skyldes skepsisen? Feilinformasjon og Republikanerne, ifølge NTB. Dette er et eksempel på grov misinformasjon og viser nødvendigheten av åpenhet.

Skepsisen spres både av desinformasjon fra anti-vaksine-miljøer, men også i økende grad av republikanske politikere som hevder at vaksinene er et forsøk fra myndighetene på å kontrollere folk. (NTB)

VGs lederskribent hadde fått jobb i Det hvite hus. Her er det ingen motforestillinger. Alt er gerade aus, til vaksine for alle, for å redde verden. Underveis må VG hoppe bukk over ubehagelige spørsmål, som hvorfor 40 prosent av helsepersonell i Frankrike ikke ville la seg vaksinere.

Franskmenn fra alle samfunnslag har vært skeptiske. Både fordi de har hatt tro på egen helse, og fordi de ønsker å bevare sin personlige valgfrihet. På linje med amerikanere. Det foruroligende for franskmennene er de mange helsearbeidere som har nektet å ta vaksine.

Her nevnes personlig valgfrihet, men VG dveler ikke ved den og ønsker pisken velkommen.

Men i alle ovennevnte land er dette i ferd med å snu. Grunnen er deltavarianten.

Den skremmer, og folk snur. Og de som ikke snur blir nå tvunget til å snu. Myndighetene er blitt nødt til å ta frem pisken. I land som Russland, Frankrike, Italia og Hellas er det nå gjort obligatorisk for helsepersonell å ta vaksine.

Ut fra VGs skrudde logikk gjør deltavarianten jobben for myndighetene.

Det går i riktig retning. Det må bare gå fortere. Ikke bare fordi vaksineringen er eneste forsvar mot coronaviruset og dets ulike varianter.

Men det stemmer jo ikke. Flokkimmunitet kan også oppnås naturlig vei. Men da risikerer vi enda farligere varianter. Virkelig? Dette resonnementet tar seg bare opprettholde hvis man ser bort fra at viruset ble utklekket i et laboratorium.

Vi kan ikke la naturen gå sin gang. Lar vi det skje, får vi nye mutasjoner. Den neste kan være av typen vaksiner ikke virker mot.

VG ser helt bort fra kompleksiteten i pandemien, og det helt vesentlige spørsmål om dens utspring: Laboratoriet i Wuhan.

I stedet velger VG å bli et propagandaorgan. For Big Pharma, for Biden og Kinas kommunistparti.

VG kaller det «vaksinemotstandr». Det er nok Trump som står bak.

 

Farlig vaksinemotstand

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.