Biden på besøk i Center for Disease Control i Atlanta, guidet av sjefen Rochelle Walensky. Mandag advarte Walensky mot en fjerde bølge og sa hun hadde en følelse av dommedag. Foto:Patrick Semansky/AP/NTB

Joe Biden lovet mandag at 90 prosent av alle amerikanere skal ha mulighet for å bli vaksinert innen 19. april. Samtidig raste han mot alle guvernører som opphever maskepåbudet. Den nye leder av Center for Disease Control snakket om en fjerde bølge og sa hun hadde en følelse av dommedag. Frykt er blitt et helsepolitisk redskap.

Innen 19. april vil 90 prosent av amerikanerne ha en koronavaksine tilgjengelig, anslår Det hvite hus. Deretter vil USA bli ledende i kampen mot korona globalt.

Det hvite hus kommer med anslaget om at 90 prosent av voksne vil ha vaksinen tilgjengelig innen åtte kilometer hjemmefra, samtidig som de legger fram en rekke tiltak som skal sikre at flere får vaksine raskt.

Biden says 90% of adults will be eligible for COVID vaccine in 3 weeks

Samtidig raste Biden mot guvernører som har opphevet maskepåbudet.

And he stressed that «I’m reiterating my call for every governor, mayor and local leader to maintain and reinstate the mask mandate. Please, this is not politics. Reinstate the mandate if you let it down.»

Biden noted that «cases [are] rising again, new variants are spreading, and sadly, some of the reckless behavior we’ve seen on television over the past few weeks means that more new cases are to come in the weeks ahead.»

Dette harmonerer dårlig med overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland som i morgensendingen til NRK forteller at nye studier viser at vaksinerte ikke trenger være redd for å bli smittet eller smitte andre. Etterhvert som stadig flere vaksineres vil det derfor bli færre for viruset å spre seg blant og tiltakene kan heves. Dette var optimistiske toner. Han viste til denne studien:

Coronavirus vaccines developed on an mRNA technology, like those from Pfizer and Moderna, are «highly effective,» in tamping down infections, including asymptomatic cases, according to findings posted Monday by the Centers for Disease Control and Prevention.

Results indicated a 90% drop in infection risk after participants were fully vaccinated, or in other words, two weeks after they received second jabs developed by Pfizer or Moderna. The findings also underscored a high level of protection after just a single dose; participants’ risk of infection was cut by 80% two weeks after their initial vaccination.

CDC sier de ser slutten på pandemien.

«This study shows that our national vaccination efforts are working. The authorized mRNA COVID-19 vaccines provided early, substantial real-world protection against infection for our nation’s health care personnel, first responders, and other frontline essential workers,» said CDC Director Dr. Rochelle P. Walensky, in a statement. «These findings should offer hope to the millions of Americans receiving COVID-19 vaccines each day and to those who will have the opportunity to roll up their sleeves and get vaccinated in the weeks ahead. The authorized vaccines are the key tool that will help bring an end to this devastating pandemic.»

Derfor var det merkelig at leder for CDC, Rachelle Walensky, kom på gråten under briefingen i Det hvite hus:

Speaking during a White House briefing, Dr. Rochelle Walensky grew emotional as she reflected “on the recurring feeling I have of impending doom.”

“We have so much to look forward to, so much promise and potential of where we are and so much reason for hope. But right now, I’m scared,” she said.

Hun slutter fra lokale oppblussinger i New York og New Jersey, men dette skyldes lokale forhold, av samme type som Stovner i Oslo. Den generelle tendensen er motsatt: En av tre voksne amerikanere er vaksinert og pandemien er på retur.

Pfizer, Moderna COVID-19 vaccines cut infection risk by 90%, CDC study finds 

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.