En ny Covid-19-vaksine ventes å være tilgjengelig i september, men helseeksperter og analytikere sier at den sannsynligvis vil bli møtt med begrenset entusiasme.

Antall sykehusinnleggelser på grunn av «Eris», en variant av Omicron-formen av coronaviruset, øker rundt i USA, skriver Reuters.

Noen folkehelseeksperter håper at amerikanere vil ta imot den nye vaksinen på samme måte som de tar imot influensavaksinen. Men etterspørselen etter Covid-19-vaksiner har falt kraftig siden 2021, da de først ble tilgjengelige.

Over 240 millioner mennesker i USA, eller 73 prosent av befolkningen, har fått minst én dose.

Høsten 2022, da de fleste enten hadde hatt Covid-19-viruset eller vaksinen, fikk færre enn 50 millioner mennesker vaksinen.

Helsepersonell og apoteker som CVS Health vil begynne å tilby vaksinen i september, oppdatert for å bekjempe Omicron-versjonen av viruset som har dominert siden 2022.

– Vi vil kjempe mot synkende bekymring for viruset, samt tretthet og skepsis til nytten av denne vaksinen, sa Dr. Ashley Kirzinger, direktør for Survey Methodology ved Kaiser Family Foundation (KFF).

– Offentlige helsemyndigheter, hvis dere ønsker å se at flertallet av voksne får disse årlige vaksinene, må dere overbevise den amerikanske offentligheten om at Covid-19 ikke er over, og at det fortsatt utgjør en risiko for dem, sa Dr. Kirzinger videre, og la til:

– Den viktigste grunnen vaksinerte personer ga i KFF-undersøkelser tidligere i 2023 for å unngå årlige vaksiner, var at de trodde de var beskyttet mot viruset på grunn av tidligere vaksiner eller infeksjoner.

Det hvite hus presset Facebook til sensur av vaksine­skepsis

Forventningene til salget av Covid-19-vaksiner har blitt nedjustert før høstens vaksinasjonskampanje. Pfizer, den største produsenten av mRNA-vaksiner sammen med BioNTech, advarte nylig om at de kan bli nødt til å kutte stillinger hvis resultatene ikke blir gode. Deres største konkurrent, Moderna, innrømmet at etterspørselen kan være så lav som 50 millioner doser.

I 2022 nådde Pfizers og Modernas vaksinesalg over 56 milliarder dollar på verdensbasis; analytikere forventer rundt 20 milliarder dollar for 2023.

Jefferies-analytiker Michael Yee sa at han ikke forventer at høstens kampanje vil nå fjorårets nivå.

– Se på hva som skjedde sist vinter. Det var 50 millioner doser i USA, og det virker sannsynlig at det vil være lavere enn det, gitt at det er mindre bekymring for Covid-19 i år enn i fjor, sa han.

Covid-19 «nødsituasjonen» ble avsluttet i mai, og myndighetene har overlatt mye av ansvaret for vaksinering av amerikanere til privat sektor. Mer enn 1,1 millioner mennesker i USA har dødd av Covid-19, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

CDC-direktør Mandy Cohen sa forrige uke i en podkast at hun forventer at vaksinene – som fortsatt må godkjennes av US Food and Drug Administration og anbefales av CDC – vil bli rullet ut i tredje eller fjerde uke av september. Hun foreslo at amerikanere bør se på disse vaksinene som et årlig tiltak for å beskytte seg selv, i tråd med den årlige influensavaksinen.

På samme måte som med influensa har Pfizer/BioNTech, Moderna og Novavax laget versjoner av Covid-19-vaksinen for å prøve å matche varianten de tror vil være i omløp denne høsten. Vaksinene er rettet mot XBB.1.5, en undervariant som ligner på EG.5 og også en underlinje av den fortsatt dominerende Omicron-varianten.

Pfizer Australia bestilte egne vaksiner til sine ansatte

Antall sykehusinnleggelser relatert til coronaviruset har steget med over 40 prosent fra nylige bunnpunkter som ble nådd i juni, men ligger fremdeles mer enn 90 prosent under toppnivåene som ble nådd under utbruddet av Omicron i januar 2022, ifølge data fra CDC.

Noen leger antyder at årlige vaksiner bør rettes mot eldre og andre høyrisikogrupper som er mest sannsynlig å oppleve alvorlige utfall hvis de blir smittet av Covid-19.

Dr. William Schaffner, en spesialist på infeksjonssykdommer ved Vanderbilt University og en rådgiver for CDCs Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), sa at det er mulig at ACIP kunne gi en svakere anbefaling for yngre, friskere personer. Dette kan også påvirke etterspørselen.

– Bør barn virkelig få denne påfyllingsdosen? spurte Dr. Schaffner.

– Bør den gjennomsnittlige personen uten underliggende sykdommer som er en yngre voksen, få denne vaksinen, eller bør vaksinen nå være mer målrettet?

CDC anbefalte at barn får en enkelt dose av fjorårets oppdaterte vaksine for de som er seks år og eldre.

Dr. David Boulware, en spesialist på infeksjonssykdommer ved University of Minnesota, sa at ifølge forskningen han har publisert, har personer som har fått påfyllingsdose mindre alvorlige symptomer i kortere tid.

– Når du ser på hva du kan gjøre for å redusere varigheten av sykdommen din, selv om du blir syk, vil påfyllingsdose være den beste måten å gjøre det på, sa han.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.