På grunn av den påståtte risikoen coronaviruset fortsatt utgjør for millioner av amerikanere, anbefalte Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onsdag at eldre over 65 år og de med svekket immunforsvar får en ny dose av den nye boosteren som debuterte i fjor høst.

Godkjennelsen fulgte etter en dagslang diskusjon mellom CDCs ekspertrådgivere.

Food and Drug Administration (FDA) godkjente boosterplanen tirsdag, og CDCs anbefaling var det siste administrative trinnet. Kvalifiserte amerikanere vil kunne motta boosterdoser umiddelbart, skriver New York Times.

Føderale helsemyndigheter faser også ut de opprinnelige vaksineformlene opprettet av Pfizer-BioNTech og Moderna, og tilbakekaller deres autorisasjoner i USA.

Og i stedet for å trenge en innledende serie med to vaksiner, vil uvaksinerte personer nå bare trenge en enkelt dose av den nye Covid-19-vaksinen for å bli ansett som vaksinert.

Inntil nå hadde føderale tjenestemenn krevd to doser av den eldre vaksinen før mottakerne kunne begynne å motta de nye boosterne, en prosess som noen eksperter mente var forvirrende.

Begrensede data om de reformulerte vaksinene indikerer at hos eldre voksne gir vaksinen ekstra beskyttelse mot alvorlig sykdom og død fra Covid-19, selv om beskyttelsen avtar raskt i ukene etter inokulering.

Det er rundt 53 millioner som er 65 år og eldre i USA, noe som utgjør rundt 16 prosent av befolkningen, ifølge Census Bureau. Og 7 millioner amerikanere har svakt immunforsvar på grunn av sykdom eller medisinering.

Rundt 250 mennesker i USA dør fortsatt av covid-relaterte årsaker hver dag, og de aller fleste av dem er over 70 år eller har nedsatt immunforsvar. Ifølge CDC er medianalderen for dem som legges inn på sykehus 75 år.

Likevel har bare rundt 43 prosent av de over 65 år og eldre fått en fullverdig boostersprøyte.

Sveits stanser all koronavaksine, også for risikogrupper

På dette tidspunktet har de fleste amerikanere bygget opp en viss immunitet mot viruset, enten gjennom tidligere infeksjoner, vaksinasjoner eller begge deler. De nye retningslinjene anerkjenner dette, men åpner for at de som fortsatt har høy risiko for å bli smittet av viruset, kan beskytte seg gratis.

– Retningslinjene med én vaksinepolitikk for alle var enkle, men ikke optimale», sier dr. Jeremy Faust, akuttmedisiner og ekspert på helsepolitikk ved Brigham and Women’s Hospital i Boston.

– Det nye systemet erkjenner at det nå er et ekstraordinært spekter av Covid-19-risiko, fra mild til massiv, avhengig av hvem du er, sier hun.

Personer som er alvorlig immunkompromitterte, for eksempel mottakere av organtransplantasjoner, vil kanskje velge boostervaksiner hver sjette måned eller enda oftere, sa Dr. Faust.

De nye retningslinjene kommer uker etter at Storbritannia og Canada anbefalte en ekstra booster for eldre voksne og personer med nedsatt immunforsvar. (Storbritannia anbefalte boostere for de 75 år og eldre og Canada bare for de 80 år og eldre).

CDC sier nå at de som er 65 år og eldre kan velge en ny dose av den nye vaksinen minst fire måneder etter den første.

De med svekket immunforsvar kan gjøre det to måneder etter deres forrige dose, og kan velge å motta flere doser i samråd med helsepersonell.

I møtet med CDC-rådgivere onsdag bemerket Dr. Camille Kotton, lege ved Massachusetts General Hospital, at de nye anbefalingene ikke inkluderte immunkompromitterte barn mellom 6 måneder og 4 år.

– Det etterlater de medisinsk skrøpelige barna – inkludert mottakere av organtransplantasjoner – ubeskyttet mot viruset, sa hun.

– Som mor og lege virker det som om vi forlater dem så sårbare, sa hun i et intervju.

Skader etter korona­vaksinering blir grovt under­rapportert i Tyskland

For de fleste amerikanere planlegger FDA å oppmuntre til årlige Covid-19-vaksiner om høsten, omtrent som det gjøres med influensavaksine. Helseeksperter vil bestemme den nøyaktige sammensetningen av vaksinen i juni, basert på den versjonen av viruset som sirkulerer på det tidspunktet.

Den nye vaksinen er rettet mot den opprinnelige varianten av coronaviruset samt variantene BA.4 og BA.5, som var dominerende i fjor sommer. Men BA.4 og BA.5 ble raskt fortrengt av nyere versjoner.

Den nyeste undervarianten av Omicron, XBB.1.5, står nå for rundt 78 prosent av tilfellene i USA, og en annen versjon, XBB.1.6, for rundt 7 prosent. Så langt ser de nye vaksinene ut til å forhindre alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse etter infeksjon med disse variantene.

Føderale helsemyndigheter gjør også endringer i prosessen for de som mottar sin første vaksine.

Uvaksinerte personer vil motta en enkelt dose av den nye vaksinen, i stedet for flere doser av den opprinnelige vaksinen. Begrunnelsen er at de fleste uvaksinerte amerikanere nå antagelig har en viss grad av immunitet mot en tidligere infeksjon og kanskje ikke trenger to doser i begynnelsen, sa FDA.

Syd-Afrika: Går til retten for å stoppe Pfizers «usikre og ineffektive» mRNA-«vaksine»

Noen eksperter var sterkt kritiske til rådene. Massevis av data tyder på at vaksinene er mest beskyttende når de gis i to doser og etterfølges av en eller flere boostere, sa Dr. John Moore, en virusekspert ved Weill Cornell Medical College.

– FDA har konsekvent overtolket ytelsen til den nye vaksinen når den gis som en booster, sa Dr. Moore.

– Nå ser det ut til at de har gått utenfor vitenskapen og bestemt at den har en slags magisk kraft som en første dose, la han til.

FDA svarte at de hadde «nøye gjennomgått tilgjengelige epidemiologiske bevis, vitenskapelige publikasjoner og data levert av eksperter som indikerer at en enkelt ny vaksinedose gitt til personer som tidligere er smittet med Covid-19, gir en immunrespons som er lik eller bedre enn to doser av den opprinnelige vaksinen».

«Byrået mener at denne tilnærmingen vil bidra til å oppmuntre til fremtidig vaksinasjon, spesielt blant de som ikke har valgt å bli vaksinert til dags dato», sa FDA i sin uttalelse.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.