En mann vaksineres mot koronaviruset i New York den 30. juli 2021, etter at byen begynte å gi hundre dollar til dem som vaksinerer seg. Jay Vojno forteller at han ventet med å vaksinere seg til det kom et slikt insentiv. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB.

En offentlig finansiert studie av koronavaksiners effektivitet på 780.000 personer som har utført militærtjeneste i USA, viser at effektiviteten til de tre vaksinene som er godkjent av amerikanske helsemyndigheter, synker med flere titalls prosentpoeng i løpet av kun seks måneder.

Studien, som er blitt ledet av forskere ved Public Health Institute i Oakland, California, er offentliggjort i tidsskriftet Science, og bygger på data innhentet fra februar til september 2021, som er justert for kjønn, alder og komorbiditeter. Konklusjonen er at effektiviteten avtar kraftig mot infeksjon når man sammenligner med uvaksinerte, men avtar klart mindre mot død.

Når det gjelder effektiviteten mot infeksjon, som for alle vaksiners vedkommende er tett oppunder 90 prosent like etter vaksinering, avtar den til 58,0 prosent for Moderna, 43,3 prosent for Pfizer-BioNTech, og til 13,1 prosent for Janssen.

Grafikk: Science. De vertikale strekene på kurvene angir konfidensintervaller.

Vaksinenes effektivitet mot død forblir forholdsvis høy, mellom 73 og 84 prosent, mot slutten av tidsrommet.

Etter forskernes oppfatning forklares den nylige økningen i antallet smittetilfeller med vaksinenes avtagende virkning med tiden, i særdeleshet mot den mer smittsomme Delta-varianten av viruset, som er blitt dominerende etter at vaksinene ble rullet ut.

Artikkelforfatterne fremhever at det pågår en vitenskapelig debatt om ekstra vaksinedoser i USA:

As of this report, the scientific community continues to debate booster vaccines in the U.S. The FDA authorized Pfizer-BioNTech boosters in September 2021 and Moderna and Janssen boosters in October 2021, and the CDC has made similar recommendations. Although our study does not directly address the benefits and risks of booster vaccines, findings may be interpreted in the context of this ongoing debate.

Det er usikkert i hvilken grad ekstra doser vil beskytte mot Delta-varianten:

Some unknowns remain, namely how effective booster vaccines are against Delta and other emerging variants and how long immunity from a booster may last.

Ikke desto mindre konkluderer forskerne at vaksiner forblir det viktigste virkemiddelet i bekjempelsen av epidemien.

Italiensk opprørspoliti holder vakt ved Galleria Vittorio Emanuele II rett ved domkirken i Milano under en protest mot vaksinepasset i byen den 13. november 2021. Foto: Claudio Furlan / LaPresse via AP / NTB.

Italia strammer vaksineskruen ytterligere

Vaksinenes fastslåtte tap av effektivitet har fått den italienske regjeringen til å iverksette en kampanje for en tredje vaksinedose. Kampanjen har hittil bestått i anbefaling og invitasjon, men italienske myndigheter overveier nå å stramme skruen ytterligere.

«Den tredje dosen må tas», sier kilder hos den italienske folkehelsemyndigheten Istituto Superiore di Sanità (ISS) til Corriere della Sera. Regjeringen overveier da også å forkorte gyldigheten av det såkalte grønne passet fra tolv måneder til ni eller seks måneder, opplyser den italienske avisen.

Det «grønne passet», som er nødvendig for nesten alt annet enn livsnødvendige friheter, har i øyeblikket tolv måneders varighet for dobbeltvaksinerte og personer som har hatt covid. De som har avlagt test, får et pass av 48 timers varighet. Nå overveies det også å kutte ut ordningen med disse kortvarige passene.

Tirsdag skal Deputertkammeret i det italienske parlamentet behandle et lovforslag om det grønne passet, som hittil har vært innført ved hjelp av regjeringsdekreter av begrenset varighet. Regjeringen kan tenkes å stille kabinettspørsmål for å få igjennom viljen sin, skriver Corriere della Sera.

Protester mot mer eller mindre påtvungen vaksinering fortsetter i Italia, og møtes hver gang med et massivt politioppbud.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.