Peruanske helsemyndigheter erklærte sist helg nasjonal helsekrise på grunn av den «uvanlige økningen» i tilfeller av Guillain-Barrés syndrom.

Nødstilstanden har en varighet på 90 dager og vil gi myndighetene mulighet til umiddelbar anskaffelse av medisiner og innkjøp av nødvendige forsyninger for å håndtere den plutselige økningen i rapporterte tilfeller.

Ekstremt sjelden 

Guillain-Barrés syndrom er en autoimmun sykdom. Immunsystemet er kroppens forsvar mot infeksjoner fra bakterier og virus. Når du får en infeksjon, angriper antistoffer bakteriene og dreper dem. Ved Guillain-Barrés syndrom begynner ens egne antistoffer feilaktig å angripe nervesystemet. Tilstanden kan være dødelig hvis den ikke behandles raskt.

Det ekstremt sjeldne Guillain-Barrés syndrom oppstår noen uker etter en infeksjon, for eksempel lungebetennelse eller gastroenteritt. Det er også dokumentert at mRNA-behandling kan utløse autoimmune sykdommer og det første tilfelle skal være rapportert fra Tunisia

Vaksinasjonsrate på 90 prosent

Peru implementerte et svært restriktivt nedluknings- og vaksinasjonsregime. Staten presset vaksinasjonsraten opp til over 90 prosent og i noen tilfeller sies urfolk de facto å ha blitt tvangsvaksinert. Tyske Spiegel refererer til mRNA blant mulige årsaker til oppblomstringen av syndromet. 

U.S. Food and Drug Administration har bedt Pfizer om å inkludere Guillain-Barrés som en «viktig potensiell risiko» ved vaksinen. I studien «Guillain-Barré syndrome following the first dose of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine: case report and review of reported cases» oppfordrer forskerne til at pasienter med økt risiko for å utvikle Guillain-Barrés, overvåkes.

180 tilfeller siden januar

Peruanske myndigheter har ikke kommentert hva som kan ligge bak stigningen i antall tilfeller i landet, men helseminister César Vásquez sier de er tvunget til å ta grep efter å ha registrert 180 tilfeller av syndromet siden januar iår. Flere er allerede død av den sjeldne sykdommen:

– Det har vært en betydelig økning de siste ukene og det tvinger oss til å ta grep for å beskytte befolkningens liv og helse.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og/eller som e-bok!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok og/eller som e-bok!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.