Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer med nye anbefalinger av vaksiner mot covid-19 i det de hevder er en ny fase av pandemien.

I kjølvannet av alvorlige bivirkninger og plutselige dødsfall mener WHO nå at friske barn og unge ikke nødvendigvis trenger en vaksinesprøyte, men at eldre høyrisikogrupper bør få en boostervaksine seks til tolv måneder etter siste vaksine.

Organisasjonen hevder at målet er å fokusere innsatsen på å vaksinere dem som står overfor den største trusselen om alvorlig sykdom og død hvis de får covid-19, med tanke på det høye nivået av befolkningsimmunitet over hele verden på grunn av utbredt infeksjon og vaksinasjon.

WHO definerte høyrisikopopulasjoner som eldre voksne, samt yngre mennesker med andre betydelige risikofaktorer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For denne gruppen anbefaler WHO fortsatt et ekstra skudd av vaksinen enten seks eller tolv måneder etter den siste dosen, basert på faktorer som alder og immunkompromitterende forhold.

Derimot sier WHO at friske barn og ungdom har «lav prioritet» for covid-19-vaksinasjon, og oppfordrer alle land til å vurdere faktorer som sykdomsbyrde før de anbefaler vaksinasjon av denne gruppen.

Floridas folke­helse­sjef: – Ingen bør ta mRNA-vaksiner mot covid-19

WHO hevder fortsatt at covid-19-vaksinene og boosterne er trygge for alle aldre, men anbefalingene skal ta hensyn til andre faktorer, eksempelvis kostnadseffektivitet.

WHO sa i september 2022 at slutten på pandemien var «i sikte».

I en orientering tirsdag sa WHO at dets siste råd gjenspeilte det nåværende sykdomsbildet og det globale immunitetsnivået, men ikke bør sees på som en langsiktig veiledning om hvorvidt det vil være behov for årlige boostere.

Anbefalingene kommer etter hvert som landene tar forskjellige tilnærminger.

Noen høyinntektsland, som Storbritannia og Canada, tilbyr allerede de som er i høyrisikogruppen covid-19-boostere denne våren, seks måneder etter siste dose.

– Det reviderte veikartet understreker på nytt hvor viktig det er å vaksinere dem som fortsatt er i faresonen for alvorlig sykdom, sier Hanna Nohynek, leder for WHOs strategiske ekspertgruppe for vaksinasjon, som har utarbeidet anbefalingene.

Komiteen oppfordret også til rask innsats for å ta igjen rutinemessige vaksinasjoner som ble oversett under pandemien, og advarte mot en økning i sykdommer som kan forebygges med vaksiner, som meslinger.

For covid-19 sa WHO at vaksiner ut over de to første skuddene og en booster ikke lenger ble anbefalt rutinemessig for dem med «middels risiko», ettersom fordelene er marginale.
Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.