Frankrike og Hellas er blant landene som har annonsert at vaksinering mot Covid-19 skal bli obligatorisk for helsearbeidere. Men Italia var først ute.

Italia var det første europeiske landet som gjorde vaksinering mot Covid-19 obligatorisk for helsearbeidere.

Frankrike følger etter. President Emmanuel Macron annonserte nylig at vaksine blir obligatorisk for alle som er i kontakt med sårbare mennesker. Dette omfatter leger, sykepleiere, kontorpersonell og frivillige. Disse må være fullvaksinerte innen 15. september, ellers risikerer de at lønna uteblir.

I tillegg innfører Macron et krav om vaksinepass eller fersk negativ koronatest for alle som vil ta en tur på teater, kafé, restauranter og kjøpesentre, og for alle som vil reise med regiontog. Etter at Macron offentliggjorde de strenge retningslinjene 12. juli, har over en million franskmenn, hovedsakelig under 35 år, bestilt feriereise.

I Hellas har statsminister Kyriakos Mitsotakis annonsert at ansatte på pleiehjem må vaksinere seg øyeblikkelig, mens helsearbeidere generelt må være vaksinerte før 1. september.

Enkelte land går enda lenger. Turkmenistan er det første landet som har innført en lov som krever at alle innbyggere over 18 år må vaksinere seg mot Covid-19. Siden mars har Saudi-Arabia krevd vaksinering som forutsetning for alle typer arbeid, både i offentlig og privat sektor.

Engelske myndigheter stritter foreløpig imot. Peter English er tidligere redaktør av Vaccines in Practice, og inntil nylig styreleder av British Medical Association (BMA), som er fagforeningen for leger i Storbritannia. Han er skeptisk til å gjøre vaksinen obligatorisk, og mener at et slikt tiltak kan virke mot sin hensikt.

The problem with making things mandatory is that it often creates a backlash, and you can get more people refusing to have the vaccine because they are being forced to. The general view is that mandatory vaccination should be a last resort.

Også i Danmark var det i en periode krav om fersk negativ koronatest for å kunne gå på kafé og andre kulturopplevelser.

Menneskerettsdomstolen godkjente i april bruken av obligatoriske vaksiner, og skrev i dommen: «Tiltaket kan anses som nødvendig i et demokratisk samfunn.» Dommen handlet i utgangspunktet ikke om vaksine mot Covid-19, men som NTB skrev:

Dette er den første EMD-dommen om obligatorisk vaksinasjon mot barnesykdommer. Eksperter sier den kan få betydning for eventuelle vedtak om obligatorisk covid-19-vaksinasjon.

Ut over dette har mange land (inkludert Norge) innført ulike krav i forbindelse med reisevirksomhet inn og ut av landet.

Helseminister Bent Høie lovet gjentatte ganger at vaksine skulle være basert på frivillighet her i Norge. Men nå øker presset. Som Document skrev tidligere i dag, presser Biden-administrasjonen på med et ønske om å tvinge folk til å ta vaksinen, med støtte fra VG.

Les også: VG: Folk må tvinges til å ta vaksinen for å redde verden

Det er særlig frykten for Delta-varianten som har ført til den økende viljen til å bruke tvang mot egen befolkning. Både ytringsfriheten og retten til kontroll over sin egen helse ofres, uten at det virker å plage våre såkalte eliter.

For et år siden ble man avskrevet som en «høyreekstrem konspirasjonsteoretiker» hvis man hevdet at vaksinering mot Covid-19 kunne bli obligatorisk.

Nå blir man anklaget for å være en «høyreekstrem konspirasjonsteoretiker» hvis man protesterer mot at dette faktisk har blitt en realitet.

British Medical Journal (BMJ)

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.