Overlege og professor Pål Andre Holme uttaler seg om AstraZeneca-vaksinen etter at tre helsearbeidere har blitt syke. Men fortsatt presser vestlige «demokratier» frem autorative typer av vaksinepass. Foto: Terje Pedersen / NTB

Da jeg hørte de første etterlysningene av vaksinepass i fjor vår, så tenkte jeg med en gang på hvor autoritært dette vil være. «Safety is the new shut up», skrev Mark Steyn en gang. Og han har helt rett. Men denne gangen er det helse som betyr «hold kjeft».

Nå raser debatten over hele verden. I Storbritannia har vi en interessant situasjon, hvor det sosialistiske partiet Labour står for enkeltmenneskets frihet, mens de konservative, med Boris Johnson i spissen, vil innføre vaksinepass.

Tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn og Iain Duncan Smith, leder av Det konservative parti fra 2001–2003, er det blant over 70 parlamentsmedlemmer som går imot ordningen, ifølge BBC.

Flere i regjeringen reagerer også, og vil skille mellom et besøk på puben og et besøk på Anfield Road.

Sir Keir Starmer  tok over som leder for Labour etter Corbyn. Han er ikke like kategorisk som forgjengerenen, men mener at en ordning med vaksinepass strider mot det han kaller «det britiske instinktet», skriver Aftenposten.

Til Telegraph sier han at tanken om vaksinepass for utenlandsreiser synes uunngåelig. Men at folk flest kan komme til å stille seg negative til ideen om tilsvarende ordninger innenlands.

– Får vi viruset under kontroll, dødsraten ned mot null, og et lavt antall innlagte på sykehus vil motstanden mot denne bruken av vaksineplass være sterk, tror Starmer.

Vår egen helseminister Bent Høie har hele tiden insistert på at vaksiner er frivillige. Men hvor frivillig er det, hvis det medfører at man ikke kan reise, gå på pub eller restaurant, eller faktisk bli nektet adgang til butikker?

Særlig når det gjelder en type vaksine som ifølge mange rapporter medfører en risiko for de som tar den. Risikoen er i Tyskland oppfattet som så stor at det fremmes forslag fra medisinsk hold om at ingen under 60 år skal få vaksinen.

Må man da vente til man omtrent er pensjonist før man får lov til å ta en utenlandsferie? Er det noen som tenker gjennom de etiske konsekvensene av å innføre en slags omvendt gul stjerne på sine medmennesker? Hva med de som av medisinske grunner ikke kan ta vaksinen?

I Israel har de allerede innført en form for vaksinepass, som et krav for å besøke restauranter etc. Men akkurat på dette området er det merkelig nok lite kritikk å finne i norske medier, som ellers elsker å hate den israelske staten.

Nylig skrev Document om Texas og andre stater, som har kuttet ut alle restriksjoner i forhold til korona. Merkelig nok går smitten nedover i disse delstatene. Kan det ha noe med tillit å gjøre?

Som en ung kvinne skrev i Resett, om det hun beskrev som en skrekkopplevelse på et karantenehotell:

I en buss stappfull av folk reiste vi avgårde til en ukjent destinasjon. Jeg måtte bruke googlemaps for å finne ut hvor jeg var. Ingen hadde sagt noe om hvilke rettigheter vi hadde; Har de i det hele tatt lov til å bortføre oss på denne måten? Jeg følte vi var i krigstid og ble kjørt av nazister til et gasskammer fylt av covid.

-Hvor er jeg? -Hvilke rettigheter har jeg? -Hvordan kommer jeg meg ut?

Når Staten sier at de ikke har tillit til oss, så kan heller ikke vi avkreves tillit til Staten. Tillit må være gjensidig. Men dette forstår ikke våre makthavere. Rett og slett fordi de ikke har tillit til befolkningen. De vet tross alt best, og er faktisk villig til å bytte ut befolkningen for deres eget beste. Det samme kan sies om hovedstrømsmediene. De har ikke tillit til sine lesere, og har derfor avskaffet kommentarfelt, som kan forstyrre idyllen.

Florida går i motsatt retning

Floridas guvernør går nå kraftfullt ut, og forbyr rett og slett alle former for vaksinepass, skriver The Spectator.

His rationale, explained in an Executive Order, is interesting. ‘Individual vaccination records are private health information which should not be shared by mandate,’ it says.

‘So-called Covid-19 vaccine passports restrict individual freedom and will harm privacy. Requiring so-called Covid-19 vaccine passports for taking part in everyday life – such as attending a sporting event, patronising a restaurant or going to a movie theatre – would create two classes of citizen based on vaccination. It is necessary to protect the fundamental rights and privacies of Floridians and the free flow of commerce within the state.’

I en verden som har ofret individets frihet på identitetspolitikken alter, er det altså noen som står opp for klassiske liberale verdier.

Personlig er jeg ingen vaksinemotstander, men jeg er motstander av tvang. Særlig når det gjelder en vaksine som faktisk opererer på et genetisk nivå, og som ikke har vært testet i et langt tidsperspektiv.

Og når bekymringsmeldinger om blodpropp og dødsfall etter vaksinering tikker inn, så er det grenseløst totalitært at man bringer et tvangselement inn som en naturlig del av debatten.

For som den unge kvinnen sa: Hvis ikke Staten har tillit til oss, så er det ingen grunn til at vi skal ha tillit til Staten.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.