Floridas guvernør Ron DeSantis (R) vil bøtelegge krav om vaksinepass, og samtidig forby krav om bruk av munnbind i offentlige bygninger. Han vil avvikle alle restriksjoner og bringe solstaten tilbake til normaltilstanden. Foto: Allison Ross/ Tampa Bay Times/ AP/NTB

Florida vil bøtelegge private bedrifter og skoler som krever fremvisning av såkalte vaksinepass. Bøtene vil være på 5000 USD. Guvernør Ron DeSantis (R) har signert den nye loven.

Miami Herald siterer DeSantis’ begrunnelse.

“I think it’s the evidence-based thing to do. I think folks that are saying that they need to be policing people at this point, if you’re saying that, you really are saying you don’t believe in the vaccines, you don’t believe in the data, you don’t believe in the science. … We are no longer in the state of emergency.”

Den nye praksisen, som går inn under et lovforslag med navnet SB 2006, vil gjelde fra 1. juli.

The new law is effective July 1, but DeSantis also on Monday said he would sign an executive order invalidating all remaining local emergency COVID orders that are still in place after July 1 and suspend immediately any orders related to COVID-19 now.

Et slikt dekret vil gjøre det vanskeligere for lokale myndigheter å innføre langvarige inngripende tiltak i fremtiden, og gir guvernøren fullmakt til å overstyre lokale myndigheter.

Under the new law, businesses, schools and governments may not require proof of vaccinations, and if they do, they can be fined up to $5,000 per incident.

Licensed healthcare providers are the only entities exempted from the vaccine documentation provision.

Private selskaper kan fortsatt kreve at kunder og ansatte bruker munnbind, men statlige virksomheter og myndigheter kan ikke kreve dette.

Flere representanter for Demokratene er kritiske til den nye loven. Enkelte hevder en slik inngripen i privat eiendomsrett bryter med konstitusjonen og amerikanske rettsprinsipper. Andre bekymrer seg over cruise-næringen, som er en viktig næring i Florida.

Opponents argued the bill infringes on business owners’ property rights and would impair the travel industry and the state’s cruise line operators, who say their customers want fellow travelers to be vaccinated.

“What about the cruise ship industry? What about the hospitality industry? They can’t make those decisions?” asked Michael Grieco (D).

Tilhengere av loven, som stort sett tilhører Republikanerne, argumenterer for at man må forstå at mange er skeptiske til en såpass eksperimentell vaksine, og understreker at loven er bra for minoritetsgrupper, som har en lavere andel vaksinerte. Tom Leek (R) sier det slik:

We have vaccines, through some miracle of science, that work. We also must recognize that COVID-19 vaccines don’t have the same proven history as the same vaccines we require our schoolchildren to get,

We must recognize that vaccine hesitancy is real and understandable.

Leek mener man må ta hensyn til minoritetsgrupper, som i mindre grad er vaksinerte. Årsaken er ifølge Leek at skepsis til vaksinene mot Covid-19 er mer utbredt i disse segmentene. Han ønsker en retur til et normalt samfunn.

“Let’s return to normal, but recognize that it is fair for certain segments of our community to be hesitant about getting the vaccine,” he said.

“And it is absolutely true that the largest segment of our community that is vaccination hesitant is our minority population.”

Miami Herald
Washington Examiner

147 personer er døde etter å ha tatt vaksine mot Covid-19

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.