Dr. Faraz Ali, Royal Gwent Hospital, British Islamic Medical Association – stillbilde fra video hvor han tar for seg mytene rundt covid-19. 

Det har lenge vært kjent i Storbritannia at muslimer og svarte i stor grad er negative til å bli vaksinert mot covid-19. I disse gruppene sier halvparten at de ikke ønsker vaksine, ifølge en artikkel i The Times. Dette til tross for at de har lagt større risiko for å bli smittet og innlagt på sykehus.

Storbritannia ligger langt fremme i vaksineringsprogrammet fordi landet ikke trengte å vente på EU-godkjennelse. Rundt 9 av 68 millioner briter har allerede fått første dose. Det er selvsagt ikke påbudt å vaksinere seg, og det viser seg at ikke alle er interessert i tilbudet om vaksine. Sunday Times har satt opp en oversikt over opptaket blant de ulike etnisitetene:

Her kommer det tydelig frem at svarte og muslimer er de to gruppene som peker seg ut blant dem som ikke vil ha vaksine.

Nå krever leger fra minoritetsgruppene at disse skal prioriteres i vaksinekøen. Selv om de altså ikke vil ha vaksine. De har sendt et brev til helseminister Matt Hancock hvor 40 grupper har signert, inkludert British Islamic Medical Association, the British Association of Physicians of Indian Origin og grupper som representerer helsearbeidere fra Ghana, Zimbabwe og Filippinene.

Det hjelper neppe på vaksineopptaket at British Islamic Medical Association ender sine brev til de muslimske minoritetsmiljøene med at «Allah beskytter alle»:

Blant de svarte er det hele 72 prosent som sier at de ikke vil ha vaksine.

I Storbritannias nest største by, Birmingham, sier helsemyndighetene at i deler av byen med de største svarte og muslimske befolkningene sier hele 50 prosent nei til vaksine.

Dr. Justin Varney utdyper: – Det er ikke slik at de har sagt «ja» og så latt være å stille opp til vaksinering, men det er når de er blitt spurt om de ville komme til vaksinering, at halvparten sa «nei».

Leserne i The Times forstår ikke hvorfor disse gruppene som ikke vil ha vaksine skal prioriteres:

So, those groups which, culturally, are more likely to reject vaccination may be prioritised above other groups who would accept it immediately. Isn’t it wiser to focus the roll-out on those who will quickly accept it so as to maximise coverage and, more rapidly, decrease community transmission.

Andre igjen lurer på hvorfor ikke menn da heller prioriteres, ettersom de har langt større risiko for å dø av viruset enn kvinner.

For britene, som fremdeles befinner seg i full lockdown, er det naturligvis et irritasjonsmoment at de som sprer smitten mest, ikke vil la seg vaksinere. Helsevesenet er under sterkt press med nærmere 4000 mennesker liggende i respirator, og økonomien er på vei rett ned i dypet. Alle leter etter lyspunkter for å komme ut av krisen. Da er det lite hjelpsomt at minoritetsgruppene ikke vil la seg vaksinere. Stigmatiseringen skaper de selv, og dette forsterker polariseringen og avstanden mellom de ulike etniske gruppene i samfunnet.

The Times

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.