(Pat Nabong/Chicago Sun-Times via AP/NTB)

«Færre svarte har fått koronavaksine i USA», skriver NTB i sin overskrift. Det får det til å høres ut som om svarte ikke er prioritert i vaksinekøen, og at de derfor ikke får den nødvendige vaksinen. «Det er færre svarte enn hvite som får …» Den korrekte overskriften skulle ha vært: «Færre svarte lar seg vaksinere i USA».

Det er riktig at svarte er underrepresentert blant dem som er blitt vaksinert. Men det skyldes at de selv ikke ønsker vaksine, ikke at tilbudet mangler. Det brukes formuleringer i «nøytral» nyhetsformidling som gir inntrykk av at det er iboende rasisme overalt. Og de gjør det med små drypp som dette. NTB nevner ikke en eneste gang i sin artikkel at hovedproblemet er at svarte, i mindre utstrekning enn hvite, vil la seg vaksinere.

Også i oversikten til Bloomberg ser vi det samme: Det er beboerne som «får vaksine». De velger en annen vinkling: Hvite får flere vaksiner enn andre raser. Dette er like tendensiøst som NTBs versjon. Sannheten er at vaksineopptaket blant hvite er høyere enn for de andre gruppene.

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, sa under en pressekonferanse at de hadde et stort problem med mistillit og nøling, særlig blant «communities of color». Tallgrunnlaget er heller ikke av de beste: Hele 40 prosent av dem som har fått en vaksinedose, har ikke registrert rase eller etnisitet.

I Storbritannia ser man det samme problemet. De svarte ønsker i langt mindre grad å la seg vaksinere, til tross for at de har høyere risiko for å smittes og dø av covid-19. Hele 72 prosent av de svarte sier at de ikke vil ha vaksine. Det samme gjelder for de muslimske minoritetene. Indiere i Storbritannia har ingen slike problemer.

Det er en manglende norsk forståelse for at etniske grupper fungerer og oppfører seg forskjellig i andre land, der de har en annen historie. De segregerte minoritetene har ofte få tilknytningpunkter til resten av samfunnet rundt seg. Dette kommer til syne nå, både i manglende sosial avstand, som gir høyere smittepress, og også i opptak av covid-vaksine.

Det er derfor det må rettes «særskilte» og dyre tiltak mot disse gruppene hvor «deres» ledere og organisasjoner blir dynket med penger for at budskapet skal nå frem.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂