Massevaksinering mot koronavirus pågår ved et vaksinasjonssenter i Lyon den 7. juli 2021. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB.

Frankrikes regjering vil begrense adgangen til kafeer, restauranter, kjøpesentre, sykehus, sykehjem, arrangementer og offentlige transport­midler til personer med et «helsepass» som dokumenterer korona­vaksinering eller en nylig negativ koronatest.

Det kunngjør den franske regjeringen på sine egne nettsider.

Bakgrunnen for dette forslaget om innskrenkning av den frie bevegeligheten er at den såkalte deltavarianten av koronaviruset gjør seg sterkere gjeldende i landet. Etter regjeringens oppfatning er det viktig at flest mulig vaksinerer seg for å holde smitte­spredningen under kontroll.

Vi må ta sikte på å vaksinere alle franskmenn, uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron mandag. Han vil foreløpig ikke gjøre vaksinering obligatorisk for alle, men overveier å gjøre det senere – og vil ikke desto mindre allerede nå anspore alle kraftig til å vaksinere seg ved å rette nye smitte­fore­byggende tiltak spesielt mot uvaksinerte.

Vaksinering blir derimot obligatorisk innen den 15. september for helse­personell og personer som er i kontakt med eldre mennesker på jobb.

Når det gjelder koronapasset, vil regjeringen gjøre det obligatorisk å dokumentere vaksinering eller nylig negativ koronatest for adgang til arrangementer og konserter fra 21. juli.

Regjeringen tar dessuten sikte på å få vedtatt en lov som stiller samme krav fra begynnelsen av august for adgang til kafeer, restauranter, kjøpesentre, sykehus, sykehjem, fly, fjerntog og lang­distanse­busser.

Det er i øyeblikket litt over halvparten av innbyggerne i Frankrike som er full­vaksinert. Macron er ikke fornøyd med fremdriften i vaksineringen, men fikk et rekordhøyt antall franskmenn til å vaksinere seg etter sine uttalelser mandag.

I Italia har lederne for de to største partiene på høyresiden, Matteo Salvini i Lega og Giorgia Meloni i Fratelli d’Italia, kritisert den franske regjeringen skarpt for disse planene, og begge avviser kategorisk at Italia bør gjøre noe lignende.

Forslaget er orwellsk og grunnlovsstridig, og får det til å gå kaldt nedover ryggen på en, sier Meloni.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.