Det henger mørke skyer over Europa. Macron sier han vil ha seg frabedt import av USAs woke-kultur. Det forhindrer ikke at han innfører det mest drakoniske covid-regime med tvangsinnføring av vaksinepass. Både retorikken og kravene vekker ubehag også inn i rekkene av vaksinerte.

NTB/AFP bruker ikke ordet vaksinepass. De vet det begynner å få en negativ klang og kaller det heller «helsepass».

Regjeringen strammer mandag til restriksjonene og har innført krav om helsepass for kafeer, restauranter og reise mellom ulike byer, til tross for fire uker med voldsomme protester.

Lørdag demonstrerte nærmere 240.000 franskmenn mot koronapasset i Paris og andre steder i landet, ifølge innenriksdepartementet.

President Emmanuel Macron, som har uttrykt sinne overfor demonstrantene, håper strategien kan dempe smittespredningen og få flere til å vaksinere seg. (NTB)

Den 43-årige presidenten blir sint når han møter motstand. Franskmenn er i ferd med å få ham i vrangstrupen. Han er den mest autoritære presidenten siden krigen. Det verste er den letthet han synes å ta tunge avgjørelser med som berører millioner av menneskers liv. Det synes ikke å koste ham en kalori.

Helsepasset kan leses som en QR-kode og utstedes dersom man er fullvaksinert, nylig har avlagt en negativ test eller har blitt frisk etter koronasykdom. Regjeringen har gitt bedriftene én uke til å innføre og tilpasse seg de nye reglene.

En uke på «å tilpasse seg». Det er som å få en kniv på strupen. Arbeidsgiverne skyver ansvaret over på de ansatte og forlanger vaksine eller negativ test. I mange store virksomheter i USA er det kun vaksine som gjelder. Vi ser liten vilje til å beskytte dem som av ulike grunner velger ikke å la seg vaksinere. Disse brennemerkes i USA som vaksinemotstandere, noe som er en grov manipulering.

Mediene og politikerne spiller på lag. Meningsmålinger brukes som legitimitet for å ta vekk borgernes rettigheter.

Flere meningsmålinger tyder imidlertid på at et flertall i Frankrike støtter regjeringens beslutning om å innføre helsepass, som minst ventes å gjelde fram til november.

Man kan reise spørsmål om meningsmålingenes gyldighet. De har mange feilkilder. Men det verste er at man bruker flertall som begrunnelse for å frata andre mennesker rettigheter. Demokrati bygger på respekt for mindretallet.

Den respekten er borte i det nye covid-diktaturet vi ser vokse frem.

Bak spøker klimadiktatene.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂