Demonstrasjonene kommer etter en ny lov som gjør at koronapass blir obligatorisk for å komme inn på enda flere steder.

Frankrikes grunnlovsdomstol ga tidligere denne uken president Emmanuel Macron medhold i at innføringen av et koronapass med fordeler for dem som er vaksinert eller har testet negativt, er i tråd med lovverket.

Demonstranter gikk gjennom gatene vest i Paris lørdag, omringet av opprørspoliti. Tre andre demonstrasjoner har vært planlagt andre steder i hovedstaden.

Utvidet reglene

Fra før av var det på plass for blant annet kinoer, konserter og fornøyelsesparker, mens det fra mandag blir utvidet til å gjelde restauranter, kafeer, langdistansereiser og i enkelte tilfeller sykehus.

Passet er ytterst omstridt og begrenser adgangen til kinoer, restauranter og intercitytog for dem som nekter å la seg vaksinere. Tusener har marsjert i gatene med slagord om at Macron er en helsediktator.

Grunnlovsdomstolen er den øverste autoritet på hvorvidt nye lover er i overensstemmelse med grunnloven. Domstolen godkjente både koronapasset og vedtaket om at alt helsepersonell må vaksinere seg mot covid-19.

– Blir presset

34 år gamle Alexandre Fourez demonstrerer for første gang i helgen og sier han selv har vært smittet.

– Problemet med helsepasset er at vi blir presset, sier han til AP og legger til at han tviler på at det bare vil være en midlertidig ordning.

Ifølge Frankrikes innenriksdepartementet demonstrerte over 200.000 i forrige uke, mens over 160.000 gjorde det helgen før det. Selv om mange av dem som demonstrerer, ikke er vaksinerte, er det også flere som prinsipielt er imot koronapasset.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂