«Boikott helsepasset», forkynner en plakat som en kvinne hever under en protest mot koronarestriksjoner i Paris den 7. august 2021. Foto: Adrienne Surprenant / AP / NTB.

Lørdag ble det for fjerde helg på rad holdt massive protester mot korona­restriksjonene i Frankrike, der nærmere en kvart million mennesker deltok i demonstrasjoner landet rundt, skriver Le Figaro.

Protester av denne typen blir ofte assosiert med irrasjonell og generell vaksine­motstand, men det deltagere i demonstrasjonene sier til den franske avisen, tyder snarere på at skepsisen først og fremst gjelder maktmisbruk, kanskje fremfor alt forskjells­behandlingen av innbyggere med og uten koronapass.

«Macron, vi vil ikke ha passet ditt», lyder en av flere paroler. En 54 år gammel kvinne i Paris sier til Le Figaro at hun ikke er imot vaksiner, hun reagerer derimot på at friheten hennes blir tråkket på. En yngre kvinne med polske røtter sier at restriksjonene i Frankrike i dag overgår de faren hennes opplevde under kommunismen.

Flere demonstrerer nå for første gang i sitt liv mot det de mener er drakoniske lover. En 42 år gammel kvinne sier:

«Jeg hadde tenkt lenge på det før jeg bestemte meg i dag. Jeg nekter å leve i et delt samfunn der ikke alle har de samme rettighetene.»

Regjeringen har åpnet for en tid med diskriminering, med QR-koder og kontroller overalt, der folk ikke lenger har noe de skulle ha sagt, sier en 45 år gammel helsearbeider. Macron får folk til å vaksinere seg, men på en autoritær måte som skaper frykt. Jeg holder det ikke ut lenger, fastslår han.

Det er skandaløst at folk risikerer å miste jobben hvis de ikke vil vaksinere seg, kommenterer en 74 år gammel kvinne, som selv ønsker vaksinen velkommen.

Et par som er foreldre til tvillinger på 9 år, frykter for fremtiden:

«Vi lurer på hva slags verden vi overlater til barna våre. Vi ønsker å vise dem at det er mulig å være uenige og demonstrere uten å bruke vold.»

Dessverre ser barna deres ut til å arve en verden der makten i en hel rekke viktige spørsmål bestemmer at uenighet ikke tåles, men snarere rettferdiggjør tunge sosiale konsekvenser, kanskje også juridiske.

I denne verdenen vil makten utgjøres av et mangehodet monster som omfatter regjeringer, teknologi­selskaper, finansvesen, hele bransjer i sin alminnelighet, medier, akademikere og NGO-er, der ingen av dem har noen omtanke for vanlige mennesker uten denne maktens velbehag. Å bøye seg for den eller innynde seg den er å gi avkall på friheten.

Det er som å la noe viktig i seg dø, og det er betegnende at franskmenn har instinkter som reagerer mot noe slikt. De kjenner ferten av en makt som er skummel.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂