Trucker-protestene som begynte i Canada i januar, sprer seg nå med omikrons fart, særlig i den vestlige verden. Kina stenger ned millionbyer, mens i Canada, USA, Australia, New Zealand og Frankrike bruker nå myndighetene alle midler for å stanse protestene. Medier og myndigheter prøver å få folk til å tro at demonstrantene bare er en gjeng konspiratorisk anlagte vaksinemotstandere. Det er feil.

Tidligere i dag har vi publisert saker om USA og New Zealand.

Som alle makthavere vet, spesielt de som regjerer i land som i det minste nominelt er å betrakte som demokratier, er kampen om opinionen av avgjørende betydning.

Vokt deg for nyhetene

Mye har blitt skrevet og sagt om «fake news». Jeg skal ikke kaste bort tiden med å gå igjennom det som har blitt som et mantra for nesten alle makthavere og deres statssubsidierte medievenner. La meg heller vise et eksempel eller to.

Nyhetsbyråene (NTB-AFP-DPA) sendte torsdag morgen ut en melding om demonstrasjonene i New Zealand. Allerede i ingressen kommer byråenes maktvennlige holdninger til syne:

Over 120 personer ble pågrepet i sammenstøt mellom politi og vaksinemotstandere i en demonstrasjon utenfor New Zealands nasjonalforsamling torsdag. (NTB)

Vanlige mennesker og mediekonsumenter i Norge vil slå på autopiloten og tenke at «her fikk vaksinemotstanderne som fortjent». Så feil kan man ta hvis man bare tar nyhetsformidlingen for god fisk. Den fisken er omtrent like fersk og sminket som den norske torsken franskmenn fikk i sine butikker, presentert som fersk, etter at den hadde vært i Kina for filetering og kjemisk bearbeidelse. Kanskje pågår dette ennå.

Noen av dere synes kanskje denne «fiskehistorien» er et sidespor i forhold til artikkelens tema. Vel, det er den ikke. Den er tvert imot et eksempel på hvordan opinionen bedras, enten det er i butikken eller som nyhetskonsumenter!

Så tilbake til New Zealand.

Picton heter en liten by helt nord på Sørøya i New Zealand. Det er et knutepunkt mellom øyene, men byen hadde i juni bare 4795 innbyggere. Se så denne videoen fra Picton, fra mandag denne uken.

Once in a while I get to take my camera out and film what is happening around me. Today was one of those days.
Whether or not you agree with the mandates, it was pretty hard to miss the huge Convoy which came through our town. It started in Bluff yesterday and arrived in Picton today. Much thanks to all those who shared their thoughts with me, especially Chantelle Baker who has inspired thousands to stand up and make sure their voice is heard. The right of peaceful protest is a staple for any free functioning society.
The next stop is Wellington! (Innlegg på Facebook)

Ser dette ut som en usalig gjeng av konspiratorisk anlagte vaksinemotstandere? For meg ser det mer ut som en jubel-parade der unge og gamle vifter begeistret med flagg for å hylle noen sportshelter. Helter er de, men for dem er kampen for frihet viktigere enn OL i Kina.

«Vanlige folks tur»

Trudeau, Biden, Ardern – og for den saks skyld Støre i Norge – er ikke så glad i vanlige folk som de liker å gi inntrykk av.

Trudeau advarer om at demonstrasjonene truer gjenopplivingen av den canadiske økonomien.

– Blokader og ulovlige demonstrasjoner er uakseptabelt og påvirker næringsliv og fabrikker negativt, sier Trudeau i en tale foran landets nasjonalforsamling.

– Vi må gjøre alt vi kan for å stanse dette, legger han til.

Til demonstrantene har han følgende beskjed:

– Dere kan ikke stanse pandemien med blokader. Man må stanse den med vitenskap. Man må stanse den med offentlige helsetiltak. (NTB-AP)

Å si noe slikt til canadiere som har mistet levebrødet sitt på grunn av korona-nedstengningene er vel som å helle bensin på bålet.

Macron & co. varsler også sin frykt:

Politiet i Paris sier de vil forby koronaprotester som hindrer trafikken. De frykter kopier av demonstrasjonene som har lammet Canadas hovedstad Ottawa.

– Vi vil utplassere personell som skal hindre at viktige veier blokkeres. De får i oppdrag å skrive ut bøter og pågripe dem som bryter forbudet, opplyser politiet i den franske hovedstaden i en uttalelse.

Lastebildemonstranter har blokkert en rekke viktige veier i Canadas hovedstad Ottawa, noe som har lammet sentral infrastruktur. Demonstrantene nekter å flytte seg før alle landets koronarestriksjoner og vaksinepåbud er opphevet. Canadisk politi truer med å pågripe lastebildemonstrantene, og statsminister Justin Trudeau kaller bevegelsen «uakseptabel». (NTB-AFP)

Ardern, Trudeau og Macron truer vanlige folk med å bruke makt. Det kan neppe føre noe godt med seg, om de da ikke har tenkt å ende opp som diktaturer og regimer de helst ikke vil sammenligne seg med.

De vestlige demokratiene ble skapt av folk som protesterte. Det var ingen menneskerett å demonstrere, likevel ble lovene og samfunnene sakte men sikkert mer åpne. Å demonstrere ble en menneskerett. Einar Gerhardsen og Martin Tranmæl var blant dem som også ble arrestert fordi de demonstrerte mot makta. I dag sitter deres arvtakere med makta …

Den 19 februar er det tillyst en frihets-demonstrasjon foran vår nasjonalforsamling. Kanskje kommer politiet, men retten til å demonstrere for frihet bør vi alle slutte opp om. Enten vi er vaksinerte, smittede eller uenige.

Se, les eller hør fra Australia:

Interview with Australian freedom fighter Monica Smit – Nå tekstet på norsk

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.