Det kinesiske kommunistpartiet sverget tirsdag at de vil «slå resolutt ned på ulovlige og kriminelle handlinger som forstyrrer den sosiale orden» etter omfattende protester mot partiets drakoniske koronatiltak. Samtidig gjennomfører Canada en undersøkelse av regjeringens opptreden i forbindelse med Freedom Convoy-protestene sist vinter.

I en kronikk i Wall Street Journal tar Michael Taube et oppgjør med hvordan Canadas regjering opptrådte under truckernes demonstrasjoner mot nedstengningene inder pandemien.

Taube var taleskriver for den tidligere statsministeren i Canada (2006-15), konservative Stephen Harper.

Tyranniene er under angrep, både i Kina og i Canada. Men Canadas statsminister Justin Trudeau angrer ingenting.

– Jeg er helt og absolutt avslappet og trygg på at jeg tok de riktige valgene, sa Trudeau under sitt vitnemål i høringen i det kanadiske parlamentet House of Commons 29. november.

Regjeringens brutale behandling av truckerne skapte sterke reaksjoner, ikke bare i Canada.

Originally organized by long-haul truckers frustrated with Canada-U.S. cross-border vaccine mandates, it turned into an international conversation about liberty and public health.

Truckerne ble et symbol på fortvilte borgere som så flere vestlige demokratier forvitre, da mange myndigheter utnyttet en pandemi til å utvide sin makt over befolkningene.

Hele tiden nektet regjeringen å møte de fredelige demonstrantene, noe som kunne ha redusert den spente situasjonen. Dette var ifølge undersøkelser aldri noe som ble vurdert av Trudeaus regjering.

Trudeau erklærte en nasjonal nødsituasjon etter at truckerne ankom Ottawa. Han ble 14. februar 2022 den første statsministeren i Canada som utnyttet en lov vedtatt i 1988, Emergencies Act.

Innføringen av Emergencies Act ga politiet autoritet til å knuse demonstrasjonene gjennom å gripe inn fysisk, bruke pepperspray og ri over gamle damer med hester. Politiet fikk anledning til å ta seg inn i kjøretøy.

Samtidig ga finansminister og visestatsminister Chrystia Freeland bankene tillatelse til å fryse bankkontoene til demonstranter. Midler donert til truckerne via GoFundMe og kryptooverføringer ble overvåket og konfiskert.

Many Canadians thought this was an excessive response to protests that were disruptive but nonviolent. On April 25, Mr. Trudeau announced a commission of inquiry into the use of the Emergencies Act, led by Justice Paul Rouleau of the Ontario Court of Appeal.

Chrystia Freeland er en av de mange medlemmene i Trudeaus regjering som er dypt marinert i idéene til lederen av World Economic Forum, Klaus Schwab.

Freeland sitter i WEFs Board of Trustees, som er organisasjonens høyeste organ.

I sitt vitnemål beskrev Freeland protestene som en «krise» og en «kruttønne». Demonstrasjonen var «en trussel mot vårt demokrati og mot ro, orden og en gode myndigheter».

Også Trudeaus nasjonale sikkerhetsrådgiver Jody Thomas sa at demonstrasjonene truet demokratiet og lovens regler.

Ingen i den kanadiske regjeringen virker villig til å erkjenne at de hadde noen skyld for at situasjonen ble så anspent og alvorlig. Selvkritikken virker 100 prossent fraværende.

Skremmende arroganse avsløres i høringen.

Text messages between Justice Minister David Lametti and Public Safety Minister Marco Mendicino revealed a certain arrogance.

Blant annet skal Lametti ha stilt følgende spørsmål til sikkerhetsministeren Mendicino.

– How many tanks are you asking for? I just wanna ask Anita how many we’ve got on hand.

Lametti henviser til forsvarsminister Anita Anand. Svaret til Mendicino var ikke mindre arrogant.

– I reckon one will do!!

Dette var kun en form for spøk mellom kollegaer, hevder Lametti. Men Lametti anbefalte å innføre Emergencies Act over to uker før Trudeau tok avgjørelsen, og skrev senere at man burde bringe inn militære styrker mot demonstrantene.

Hverken Freeland eller Trudeau erkjenner at det var feil å erklære noe som ligner på en unntakstilstand. I november, da Freeland ble konfrontert med blokaden av Ambassador Bridge mellom Ontario og Detroit, sa hun følgende:

– Our security as a country is built on our economic security.

Dette er en holdning vi gjenkjenner: At frihet krever at staten har kontroll over deg. Mange vil vel heller beskrive en slik situasjon som det motsatte av frihet.

Freeland sa også at hun ikke angret på at hun hadde fryst 280 bankkontoer som inneholdt til sammen over 8 millioner kanadiske dollar. Hun sa dog at hun skulle ønske hun ikke var nødt til å gjennomføre dette tiltaket.

Hvem var det egentlig som tvang Freeland til å gjennomføre et såpass grovt overgrep?

Departementsansatt i Ontario mistet jobben etter å ha gitt penger til truckerne

Trudeau på sin side sa han fryktet alvorlige voldshendelser som følge av demonstrasjonene. Han overser at det var myndighetene som sto for volden, enkelte ganger med støtte fra radikale og voldelige venstreradikale grupper tilknyttet Antifa.

I tillegg sa Trudeau at selv om han aksepterer at retten til å demonstrere er en rettighet i et demokrati, så kunne han ikke akseptere protester som krevde endringer i offentlig politikk.

Dette er en nesten utrolig uttalelse. Hvem går i en demonstrasjon uten å ha som mål å endre noe? Alle ønsker om endringer er politiske. Derfor er det ingen ekte demokratisk innstilte mennesker som mener at fredelige demonstrasjoner er en trussel mot demokratiet.

Det blir mer og mer åpenbart at regjeringen i Canada fullstendig mangler demokratisk innstilling.

Trudeau har selv deltatt i demonstrasjoner i regi av Black Lives Matter. Dobbeltmoralen og hykleriet er enestående, og Trudeau konkurrerer med Jacinda Ardern i New Zealand om andreplassen som Vestens mest usmakelige politiske leder, etter en selvskreven vinner i Det hvite hus.

Canadas regjering, ledet av Trudeau, kunne rett og slett ikke akseptere selv fredelige demonstrasjoner. Canadas Covid-restriksjoner var drakoniske selv etter vestlige standarder, og varte flere måneder lenger enn de strenge tiltakene i USA.

Nå er det på tide at demokratiske ledere holdes til ansvar. Om dette vil skje er dog nokså tvilsomt, siden dommeren i høringen, Paul Rouleau, er tilknyttet Trudeaus eget parti.

Les også:

Ordfører i Canada hevder protester mot nedstengning og munnbind skyldes «hvit overlegenhet»

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.