Canadas statsminister tar ekstreme tiltak for å knuse de pågående protestene. Landets unntakslover er aktivert og terrorlovene er utvidet til å brukes mot deltakerne. Men demonstrantenes svar er klart: «We will hold the line!»

Mandag bestemte statsminister Justin Trudeau seg for å aktivere landets unntakslover, The Emergencies Act, fra 1988. Samtidig utvides gjeldende antiterrorlover til å brukes mot demonstrantene.

Aktiveringen er gjort for å unngå militær aksjon mot demonstrantene, og Trudeau kunngjorde under mandagens pressekonferanse at tiltakene bør være «tidsbegrensede, rimelige og forholdsmessige». Samtidig erklærte Justin Trudeau at det kanadiske politiet vil «få flere verktøy» for å arrestere demonstranter.

– The Emergencies Act will be used to strengthen and support law enforcement agencies at all levels across the country. This is about keeping Canadians safe, protecting people’s jobs and restoring confidence in our institutions, sier Justin Trudeau.

Fryste bankkontoer

Vise statsminister Chrystia Freeland kunngjorde under samme pressekonferanse at bankene nå har rett til, uten rettsavgjørelse, å fryse bankkontoer for alle personer som på noen måte deltar i de pågående demokratidemonstrasjonene. Deltakerne får også kansellert kjøretøyforsikringen.

Samtidig vil landets antiterrorlover utvides til å omfatte demonstrantenes mulighet til å få tilgang til kryptovaluta og midler samlet inn gjennom crowdfunding. Avgjørelsen kommer etter at hackere nylig avslørte at den kanadiske regjeringen har stoppet 93 000 donasjoner på totalt 8,4 millioner dollar til de protesterende lastebilsjåførene, gjort gjennom crowdfunding-tjenesten GiveSendGo.

Emergencies Act kan kun anvendes under ekstreme forhold. Lovteksten krever «hastende og kritiske situasjoner» som «alvorlig truer befolkningens liv, helse eller sikkerhet». Fredelige demonstrasjoner skal ikke kunne aktivere loven, og representanter for Canadian Civil Liberties Association har advart om at statsministerens beslutning truer demokratiet og innbyggernes friheter og rettigheter. Justisminister David Lametti hevder imidlertid at kravene er oppfylt.

Tiltakene trer i kraft umiddelbart, men regjeringen må legge frem sitt vedtak for parlamentet og Senatet innen en uke. Dersom disse instansene ikke godkjenner vedtaket, vil det bli trukket tilbake.

Kontraproduktive tiltak

Kritikere sier at de ekstreme tiltakene er kontraproduktive og risikerer å eskalere den pågående konflikten ytterligere. Tamara Lich, som leder protestene i Ottawa, avfeide statsministerens avgjørelse.

– There are no threats that will frighten us. We will hold the line, sa Tamara Lich til AP News.

Trudeau bestemte seg for å eskalere konflikten da demokratidemonstrasjonene gikk inn i sin tredje uke. Så sent som i desember 2020 støttet imidlertid Justin Trudeau lignende demonstrasjoner i India, da demonstranter blokkerte hovedveiene til New Delhi.

– Canada will always be there to defend the right of peaceful protest, sa Trudeau da.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.