Canadiske truckere demonstrerer mot pandemi­restriksjoner i Ottawa den 14. februar 2022. Foto: Ted Shaffrey / AP / NTB.

I Canada har en føderal dommer fastslått at regjeringens bruk av unntaks­lover for å slå ned de canadiske truckernes protester mot vaksine­påbud og andre pandemi­restriksjoner i februar 2022, var urimelig og grunnlovs­stridig.

Protestene, som startet i januar 2022 og ble slått ned av Justin Trudeaus regjering måneden etterpå, pågikk mange steder, men fremfor alt nær Parliament Hill i Ottawa, der flere hundre lastebiler og tusenvis av demonstranter blokkerte trafikken og omgjorde gatene i sentrum av Canadas hovedstad til en protestarena.

Med innføring av unntakslovene den 21. februar 2022 kunne regjeringen forby folk å oppholde seg i sentrum av Ottawa og innkalle opprørspoliti for å fjerne dem som ikke adlød, tvinge bilbergings­selskaper til å taue bort de parkerte lastebilene, og fryse demonstranters bankkontoer. Leder­skikkelser i protestene ble også arrestert og rettsforfulgt.

Associated Press (AP) melder at unntakslovene ble funnet grunnlovsstridige tirsdag. Det var ingen unntakstilstand, fastslår dommeren.

In the decision released Tuesday, Federal Court Justice Richard Mosley said the invocation of the Emergencies Act led to the infringement of constitutional rights.

“I conclude that there was no national emergency justifying the invocation of the Emergencies Act and the decision to do so was therefore unreasonable,” Mosley wrote.

Canadas visestatsminister Chrystia Freeland, som kunngjør at regjeringen vil anke kjennelsen, hevder at unntakslovene var rettferdiggjort fordi protestene angivelig utgjorde «en alvorlig trussel mot den offentlige sikkerheten, den nasjonale sikkerheten og Canadas økonomiske sikkerhet».

Et stykke ut i protestene blokkerte truckerne grense­overgangen mellom Windsor i Ontario og Detroit i Michigan, der 25 prosent av vare­transporten mellom Canada og USA passerer.

Den uavhengige avisen Public avslører onsdag at den canadiske regjeringen brukte fabrikert etter­retning ulovlig til å portrettere truckerne som voldelige ekstremister. Justin Trudeau hevdet at de viftet med hakekors og konfødererte flagg, noe truckerne selv sa ikke representerte dem, men snarere var plantet for å sverte dem.

Canada brukte sitt internasjonale etter­retnings­samarbeid til å spre desinformasjonen, skriver journalistene Alex Gutentag og John Morrison:

Now, a months-long Public investigation reveals that the Canadian government used disinformation to crack down on the “Freedom Convoy” protest, led by truckers demanding an end to Covid-19 vaccine mandates, in February 2022. The Royal Canadian Mounted Police (RCMP), Canada’s national police force, then promoted this false information to other “Five Eyes” English-speaking nations.

Avsløringen føyer seg inn i et mønster der samarbeidende vestlige etter­retnings­tjenester misbruker sin makt til å forfølge maktens politiske fiender, konkluderer Public.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.