Canadas statsminister Justin Trudeau opphever unntaksloven the Emergencies Act. Det ble offentliggjort under en pressekonferanse i Ottawa onsdag.

Trudeau kom med kunngjøringen sammen med blant andre visestatsminister og finansminister Chrystia Freeland, justisminister David Lametti og beredskapsminister Bill Blair.

– I dag er vi, etter nøye vurdering, klare til å bekrefte at situasjonen ikke lenger er en nødsituasjon. Derfor vil den føderale regjeringen slutte å bruke nødloven, sa Justin Trudeau ifølge CTV News.

Trudeau la til at den umiddelbare nødsituasjonen er over, men at selve problemet «ikke vil forsvinne».

Emergency Act of 1988 ble innført sist mandag, som svar på Freedom Convoy-demonstrasjonen. Mandag godkjente det kanadiske underhuset bruken av unntaksloven, som inkluderte muligheten til å fryse demonstrantenes bankkontoer og straffeforfølge personer som hadde gitt økonomiske bidrag eller på annen måte vist støtte til demonstrantene. Flertallet av bankkontoene vil nå bli åpnet for kontohavere, men ikke alle.

– Kontoene ble fryst for å få dem som deltok i protestene til å roe seg ned. Prosessen med å åpne kontoer har allerede begynt, men det er bankkontoer som vil forbli sperret på grunn av rettsavgjørelser, sa finansminister Chrystia Freeland.

Justisminister David Lametti kunngjorde at alle brudd på loven som skjedde i løpet av de ti dagene tiltakene var på plass, vil fortsette å bli fulgt opp gjennom rettssystemet.

Les mer: Trudeau eskalerer konflikten – aktiverer unntakslover 

Les mer: Trudeau vil gjøre økonomiske kontrolltiltak permanente

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.