Demonstrasjonen i Ottawa mot vaksinetvang og for frihet har spredt seg til hele Canada. Selv byråene innrømmer at stemningen er munter og humoristisk, og byråene har dempet retorikken. Justin Trudeau har stukket av og tapte anseelse ved å svine til demonstrantene i stedet for å snakke med dem.

Lørdag samlet folk seg rundt bål i iskalde temperaturer, og satte opp flyttbare badstuer og hoppeslott for barn utenfor parlamentet, mens det ble veivet med canadiske flagg og ropt slagord mot regjeringen.

Det var lignende demonstrasjoner i nesten alle storbyene i Canada lørdag, inkludert i Toronto, der en mann ble pågrepet etter å ha kastet en røykbombe inn i en folkemengde.

Demonstrantene ble utsatt for et bevisst angrep med bil, noe mediene bagatelliserer.

I Winnipeg ble en sjåfør pågrepet etter å ha kjørt en SUV inn i demonstranter. Fire mennesker ble lettere skadd, ifølge politiet. I Alberta-provinsen sør i landet har lastebilsjåfører fortsatt å blokkere en viktig vei som fører til delstaten Montana, nord i USA.

Også i Quebec by, Regina, Edmonton, Vancouver, Victoria og grensebyen Coutts i Alberta var det demonstrasjoner. (NTB)

Ikke-aksept

Men noen i posisjon har ikke godtatt at demonstrasjonsfrihet er en del av demokratiets spilleregler. Politisjefen i Ottawa tror hun kan oppløse demonstrasjonen med makt.

I et krisemøte sent lørdag kveld ba politisjef Peter Sloly i Ottawa om ytterligere ressurser for å få avsluttet det Diane Deans, som leder politiets styre, beskriver som en «beleiring» av hovedstaden.

– Denne gruppa er en trussel mot demokratiet vårt, sa Deans.

– Det vi står overfor, er ikke bare et problem for Ottawa, dette er et landsomfattende opprør. Det er galskap, sa hun videre. (NTB)

Høy motivasjon

Men lastebilsjåførene er laget av et annet materiale enn politikere og journalister. De tåler en støyt. De sier de bare så vidt har begynt.

Jim Torma, som har koordinert demonstrasjonen i Ottawa, sa til nyhetsbyrået AFP at demonstrantene ikke vil gi seg.

– De kommer ikke til å klare å gjemme oss bort. Vi kommer til å være oppi trynet på politikerne så lenge det må til, sa Torma.

Ifølge Kimberly Ball, som kjørte bil i fem timer sammen med ektemannen for å slutte seg til demonstrasjonen i Ottawa, handler det om frihet.

– Et par folk vi kjenner, venner av oss, mistet jobbene sine på grunn av disse vaksinekravene, sa hun med tårer i øynene. Hun fortalte videre at foreldrene har distansert seg fra henne fordi hun ikke har villet la seg vaksinere. Ball, som har hatt covid-19, sier hun er i tvil om hvorvidt vaksinene er trygge og effektive. (NTB)

 


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.