Demonstrasjon mot koronatiltak på Youngstorget 20. mars. Foto: Berit Roald / NTB

John Færseth er forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier. Nylig kom han med sterk kritikk mot de som protesterte mot koronatiltakene. Nå får han svar på tiltale fra en godt voksen dame.

Lørdag 20. mars var det protester mot nedstengningene i flere byer i Norge. John Færseth uttaler seg til Avisa Oslo:

Han forteller at han har lenge vært vitne til at konspirasjonsteoretikere og høyreekstreme deltar på demonstrasjonene. I dag har han blant annet sett deltakere fra ytterste høyre.

Han skriver at frykt er en sentral drivkraft innen konspirasjonstenkning, og peker ut to typer frykt som går igjen hos demonstrantene som er kritisk til vaksine og nedstengning.

– Det ene er frykten for at tiltakene som skal begrense smitte, vil endre samfunnet vårt varig i autoritær retning, eventuelt at nettopp dette er planen, skriver han.

Færseth mener også å ane antijødiske holdninger blant de som holdt appeller. Han har også tidligere skrevet kritisk om de som demonstrerer mot koronatiltak, blant annet i Fri tanke i februar.

Det er to typer frykt som går igjen her.

Det ene er frykten for at tiltakene som skal begrense smitte, vil endre samfunnet vårt varig i autoritær retning, eventuelt at nettopp dette er planen.

Det andre er frykten for at vaksinene som skal bekjempe pandemien, kan vise seg langt farligere enn sykdommen. Kanskje til og med forandre selve arvestoffet vårt.

Sammen tegner de et bilde av en dystopisk fremtid, der ingen lenger kan reservere seg mot vaksiner, mens en totalitær, global elite tar kontroll over verdens ressurser.

Får svar fra 76 år gammel kvinne

Ragnhild Solheim (76) deltok på demonstrasjonen mot nedstengning. Hun finner seg ikke i å bli omtalt på denne måten, og har skrevet et tilsvar.

Jeg deltok i denne demonstrasjonen, og jeg finner meg rett og slett ikke i å bli omtalt slik av ham.

Jeg er en tidligere spesialpedagog med åtte års universitetsutdanning i ryggen. Jeg er 76 år og har altså levd lenge. Jeg er tidligere sosialist og kvinnesakskvinne.

Jeg er verken høyreekstrem, rasist, jødehater eller konspirasjonsteoretiker – hva nå det er.

Solheim sier hun er i mot nedstengningen, hun mener bruk av ansiktsmaske er skadelig, og er også skeptisk til den nye vaksineteknologien, en skepsis som nå har vist seg å være begrunnet.

Jeg kjemper for at barn og unge skal overleve dette og ha en framtid, jeg kjemper for at vi skal tenke selvstendig. Jeg kjemper for at godhet og kjærlighet – og ikke frykt – skal herske mellom mennesker, og være retningsgivende for hvordan vi innretter våre samfunn.

Det virker for meg som om John Færseth stempler meg og oss for at dette budskapet ikke skal nå ut til dem som leser Avisa Oslo og andre publikasjoner der han skriver lignende ting. Det han sier er dypt urettferdig, ja, det nærmer seg sjikane!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.