Krigspropagandaen er nå like sleip som koronafortellingen var: Enten er du «med oss», eller så er du en samfunnsfiende. Det finnes ikke rom for nyanser eller alternative perspektiver. Resultatet er at vi blir gruppedumme og intellektuelt numne av konformitet.
Stavanger Aftenblads Karl Almedal skrev onsdag denne uken om stortingskandidat Truls Olufsen-Mehus, som er førstekandidat for det kristne partiet Konservativt, at partiet har vokst og at de kan bli en utfordrer for KrF.

Truls Olufsen-Mehus blir forsøkt diskreditert av Stavanger Aftenblad. (Faksimile)
KrF – som resten av Stortinget – tar imot signaler fra utlandet som dresserte sirkushunder. Globalismen har gjort dem både døve og lojale. Konservativt er en reell utfordrer til den etablerte galskapen vi ser i dag.
Schibsteds rolle blir naturligvis å «ta dem i starten».
Olufsen-Mehus får riktignok uttale seg i en ellers usaklig artikkel, og det er bra. Sitat:
Uenig i at Ukrainas kamp er vår kamp
– Jeg mener vi har erklært krig mot Russland ved at våre fremste politikere gjentar igjen og igjen at «Ukrainas kamp er vår kamp», at vi trener ukrainske soldater og til og med gir dem våre våpen til å skyte på russere med, sier Olufsen-Mehus til Aftenbladet.
Listetoppen mener Norge risikerer å havne i en blodig krig med Russland hvis politikerne ikke endrer kurs.
– Så du mener at vi bør stanse den økonomiske og militære støtten til Ukraina?
– Ja, jeg mener at vi må stoppe den nå.
– Hva vil skje med Ukraina hvis Norge og andre land stanser støtten?
– Det er et urettferdig spørsmål. Du kan heller spørre om hva som vil skje med Ukraina hvis vi fortsetter å gi økt støtte. Det betyr fortsatt eskalering, død og krig. Jeg ønsker å legge et massivt press på fredsforhandlinger.
«Hatet er dyrket fram»
På spørsmål om hva som er hans grunnleggende holdning til Russlands invasjon av Ukraina, svarer han at han har fordømt krigen i tre år og at Russland er aggressoren.
Samtidig mener han at det pågår en demonisering av Vladimir Putin og Russland.
Kommentar:
Så her hersker det ingen tvil om at Olufsen-Mehus mener at Putin er aggressoren og at han er bekymret for hva som vil skje med de stakkars ukrainerne om krigen fortsetter. Han mener den må avsluttes, og da med å ikke gi mer bensin til bålet.
Selveste «kongressens husavis», The Hill, avslørte 18. mars at vestlige medier har villedet publikum i årevis, ved feilaktig å forklare at Putin angrep Ukraina «uprovosert».
Videre forteller avisen at det egentlig var ukrainske høyreekstreme som framprovoserte Russlands første invasjon, at Zelenskyj brøt Minsk-avtalene og at Biden-administrasjonen sviktet – og lot Zelenskyj torpedere fred i den tro at Vesten kunne bakke ham tilstrekkelig opp.
Vår tidligere statsminister Thorbjørn Jagland ledet Europarådet fra 2009 til 2019, og hevdet i Klassekampen i 2023 at krigen kunne vært unngått ved å ta Putins sikkerhetsbehov på alvor, men at USA trengte en fiende som man kunne «ruste opp mot».
For å si det med rene ord, var krigen ønsket av «noen» i USA. Vi snakker antageligvis om det militærindustrielle kompleks.
Så hva er oppgaven til Schibsted-konsernet (Aftenbladet) når noen taler for fred? Jo, man får noen til å intervjue, tre personer som sier gruppegale banaliteter og øremerker personen som ytrer seg.
– Putin-apologi
Karl Almedal intervjuet først KrFs listetopp Jonas Andersen Sayed om å stanse støtten til Ukraina, som sier:
– Det kan ikke bli lest som noe annet enn et fullstendig knefall for Russland, sier Sayed.
Nestemann er Emil André Erstad i Vårt Land, som sier:
– Dette er Putin-apologi, og det er akkurat det Kreml ønsker at løpeguttene skal drive med i vestlige demokratier …
Videre hevder Erstad at det er et «desperat rop om oppmerksomhet», at Mehus gjør «politisk karriere på å være kontrær», og at dette er radikalisering.
Sykeliggjøring
Som alltid inneholder slike artikler, som skal holde all motstand nede i ny-totalitarismen, intervjuer med en «ekspert» som har sosiologisk kjennskap til «sånne grupperinger» som vi nå skal vite at det «er noe galt med».
Ganske riktig. Den tredje Almedal har spurt, er John Færseth, som har skrevet en rekke bøker om konflikten og prorussiske miljøer i Europa.
Færseth bekrefter at Konservativt har spredd prorussisk propaganda i flere år, og at det er mye prorussiske holdninger i partiet.
Pro-russisk vs. pro-menneskelig
Når Aftenbladet lar tre personer i tur og orden stemple fredsbudskap som «knefall», «løpegutt-virksomhet» og «radikalisering», har vi fått en ny variant av det gamle: enten er du med oss, eller så er du en fiende av staten.
Slik kveles debatten, og folket lærer at fred er mistenkelig.
Det er tydeligvis slik nå at hvis du siterer The Hill, Jagland eller roper «fred!», er du en «Putin-apologet». Det spiller ingen rolle om kildene dine er vestlige og fakta er ubestridte – hvis du ikke vil helle bensin på bålet, er du i lomma på Kreml. Det er som om selve tanken på fred er blitt forræderi.
Når selv vestlige kilder sier at krigen kunne vært unngått, og at Vesten med vitende og vilje eskalerte den, burde vi lytte – ikke stemple folk som forrædere for å sitere dem. Å ville stanse krigen er ikke prorussisk. Det er pro-menneskelig.
Og hvorfor er det nesten ingen som ser dette mønsteret lenger? At man alltid må dra inn en «ekspert på denne typen grupper»? At man skal sykeliggjøre mennesker ut fra hvem de likner på – ikke ut fra hva de faktisk sier?
Det er den samme oppskriften vi har sett i wokeismen i årevis: Du er ikke et individ med argumenter – du er en representant for en mistenkelig gruppe. Du er smittet av feil assosiasjoner. Så da kan alt du sier, kastes på bålet.
Hva har egentlig skjedd med den intellektuelle vaksinen mot dette? Har vi virkelig glemt forskjellen på sak og person – og at noen kanskje har et poeng, selv om du ikke liker hvilket parti de tilhører?
Har Stavanger Aftenblad ofret sin intellektuelle ære i bytte mot et woke-kompatibelt verdensbilde?
Først publisert på skribentens Facebook-side og gjengitt med tillatelse. Du kan støtte Kjetil Tveits arbeid ved å vippse til 911 75 352.
Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.