Myndighetene i flere europeiske land innfører stadig strengere koronatiltak. Selv om de drastiske tiltakene ser ut til å ha nokså stor støtte, er det såpass mange som protesterer at splittelsen er uunngåelig.

I Rotterdam åpnet politiet ild mot demonstranter. Det er godt mulig at politiet ikke hadde noe særlig valg. For demonstrasjonene var langt fra fredelige.

Les også: Voldsomme koronaprotester i Rotterdam, demonstranter skutt av politiet

Diverse videoklipp viser en rekke maskerte demonstranter med hetter som setter fyr på biler og alt annet de får fatt i. Rotterdam er en by med en stor minoritet muslimer. Opptøyene minner om noe vi har sett tidligere, noe vi kjenner igjen.

Demonstrasjoner mot dramatiske inngrep i friheter og rettigheter kapres av pøbler som kun er ute etter en grunn til å slåss med politiet, brenne biler og ødelegge. Det er en farlig utvikling. Vi så det samme fenomenet da De gule vestene demonstrerte i Frankrike.

I Østerrike var det store demonstrasjoner mot den drakoniske nedstengningen av samfunnet, som nå også rammer dem som er fullvaksinerte. I tillegg varsles det at vaksinen blir obligatorisk fra 1. februar.

Les også: 30.000 demonstrerte i Østerrike mot strenge koronatiltak

Østerrike bryter en barriere ved å innføre allmenn vaksinetvang. Dette er et uhørt inngrep i enkeltmenneskets kontroll over egen kropp. Hvordan dette skal gjennomføres i praksis, er uklart. Men det som er nokså klart, er følgende:

En rekke mennesker som i forbindelse med abortspørsmålet ustanselig roper slagordet Min kropp, mitt valg! har nå snudd helt rundt. Nå er det plutselig: Din kropp, statens valg!

Dobbeltmoralen og hykleriet er uspiselig.

Samtidig er det ikke særlig godt dokumentert at vaksinen begrenser smittespredning, selv om det virker nokså klart at den reduserer risikoen for alvorlig sykdom. Gibraltar er et av verdens mest vaksinerte områder. Men smittespredningen er skyhøy: 13.600 per million de siste syv dagene. Tilsvarende i Norge er 2.562, i Sverige 526.

Det kan være mange forklaringer på de ulike tallene. Det kan handle om tillit, folkehelse, manglende kontroll, innvandrerandel, bevegelse inn og ut av området, kultur og hvordan man tester. Vi vet ikke sikkert, og det gjør trolig heller ikke de politikerne som tar avgjørelsene.

Det handler også om hvordan vaksinen mister effekt i løpet av nokså kort tid.

Gibraltar was lauded in March 2021 for becoming the first recognised nation to vaccinate the entirety of its eligible population. However, with a sizeable portion of the population having their second dose months ago, the government is now facing the unfortunate issue of waning immunity.

Hvem er egentlig fascister?

I formiddag leste jeg at man fryktet konfrontasjoner mellom demonstranter og motdemonstranter i Wien, der en gruppe såkalte «antifascister» hadde varslet motdemonstrasjon.

Dette er nesten ikke til å tro: De kaller seg antifascister, og planla altså en demonstrasjon til støtte for en statsmakt som vil sperre sin egen befolkning inne i hjemmene sine og tvinge dem til å ta medisinske injeksjoner de ikke ønsker. Et tydeligere bevis på at antifascistene er vår tids fascister, skal man lete lenge etter.

Antageligvis var bakgrunnen at Herbert Kickl, lederen av det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ) som selv er smittet av Covid-19, støttet demonstrasjonen mot vaksinetvang og lockdown. Uansett oppleves dette nokså sykt, men akkurat som forventet. Vi har sett Antifa i aksjon tidligere.

Demningen er i ferd med å sprekke nå. I Norge er det fortsatt motstemmer, også fra regjeringspartiet. Raymond Johansen (Ap) har advart mot en utvikling hvor befolkningen deles opp i rene og urene. Ledende jurister og medisinsk ekspertise har protestert. Men i sosiale medier virker det som om altfor mange nordmenn er villig til å underkaste seg.

Safety is the new shut up, sa Mark Steyn for noen år siden. Det blir stadig mer klart for meg hvor rett han hadde, og hvor forutseende han var.

Massepsykose

I kommentarfeltet under vår sak om demonstrasjonen i Rotterdam kom Tone Kroll med noen kloke betraktninger. Jeg siterer noen utdrag:

Den vestlige verden er fanget i en hypnose, slik jeg ser det. Vi ser klare tegn på massepsykose. I en slik tilstand, slik det er blitt meg fortalt, er ofte 30 % helt fanget, ca. 40 % ser hva som skjer men forblir tause mens de resterende 30 % prøver febrilsk å vekke folk ut av hypnosen.

Lederne er også fanget av den samme hypnosen. Derfor tror de helhjertet på alle de nye reglene som de innfører. En slik helhjertet tro og den ‘helhjertede’ propagandaen de bruker, får dessverre også lederne til å fremstå mer troverdige.

Kroll beskriver en politisk ledelse i full panikktilstand, som frykter at samfunnet er i ferd med å bryte sammen. Men i en krise trenger vi ledere som beholder roen, og som ikke mister hodet og tyr til autoritære løsninger for å holde sin egen rygg fri. Dette er det motsatte av å ta ansvar: Det er å vaske hendene sine for all skyld.

Våre ledere har ikke lest sin John Stuart Mill, antyder Kroll. Personlig vil jeg legge til: Jeg tror ikke engang de vet hvem Mill er.

Sitatet Kroll fremhever, er fra On Liberty:

If all mankind minus one, were of one opinion, and only one person were of the contrary opinion, mankind would be no more justified in silencing that one person, than he, if he had the power, would be justified in silencing mankind.

Enkelte rettigheter er ukrenkelige. Blant disse er eiendomsretten, som på det mest grunnleggende nivået handler om kontrollen over egen kropp. Uten denne kontrollen er vi redusert til en slavetilstand. Derfor ropte demonstrantene, både i Rotterdam og i Wien:

Frihet, frihet, frihet!

Majoritetens tyranni er kanskje den aller verste form for tyranni. For de som havner i mindretall, har så altfor få allierte.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.