Under slagordet «Nej till vaccinpass – ja till frihet!», marsjerte tusenvis av mennesker gjennom Stockholm sentrum lørdag. Deltakere ga uttrykk for at demonstrasjonen var et vendepunkt – nå har svensken våknet. Men media mener at det var en samling høyreekstreme.

Deltakerne hadde kommet til Stockholm fra hele landet for å protestere mot håndteringen av pandemien og innføring av vaksinasjonsbevis, ofte kalt vaksinepass.

Arrangørene hadde fått polititillatelse for tre tusen deltakere, men anslagsvis nærmere ti tusen ble med i marsjen. Demonstrasjonen fikk imidlertid gjennomføres og til tross for at ordensmakten var forberedt med blant annet sivilt politi, påkjørt politi og droner, gikk alt veldig rolig.

Bannere og plakater med tekster som «Min kropp, mitt val», «Skydda barnen från experiment» og «Vaccintvång är brott mot mänskliga rättigheter» kunne sees og gjennom hele marsjen fra Norrmalmstorg til Sergels torg ropte deltakerne «Nej till vaccinpass – ja till frihet!».

En manifestasjon for frihet

Demonstrasjonen ble arrangert av den såkalte Frihetsrörelsen og var den siste og største i rekken av demonstrasjoner for frihet som har blitt holdt i Stockholm, Göteborg og Malmö det siste året.

Lørdagens foredragsholdere var blant annet den rumenske EU-parlamentarikeren Christian Terhes, lege Nils Littorin, artist Peter Wahlbeck og arrangør Max Winter.

Både deltakere og arrangører understreket at demonstrasjonen ikke handlet om vaksinasjoner – både vaksinerte og uvaksinerte deltok. Uavhengig av oppfatningen om vaksinespørsmålet, var de samlet i sin motstand mot vaksinepasset, som beskrives som en form for medisinsk apartheid når noen borgere ikke har full tilgang til samfunnet.

Selv om det ikke er krav om obligatorisk covid-vaksinasjon i Sverige, gjør kravene til vaksinepass at mange tar sprøytene mot sin vilje. Lege Nils Littorin mente dette var i strid med Nürnberg-koden, som gir ethvert menneske absolutt beskyttelse mot uønskede medisinske inngrep.

Det som oppfattes som politikernes økte makt over innbyggerne ble også kritisert i talene og på plakatene.

– Den frihet de har tagit ifrån oss under de här åren kommer de inte att lämna tillbaka frivilligt, sa Nils Littorin under sin tale.

https://www.document.no/2022/01/22/sapo-blander-advarsler-mot-hoyreekstreme-inn-i-demo-for-valgfrihet/

«Demokratiet er truet»

EU-parlamentariker Terhes fokuserte på hvordan europeiske politikere har brukt pandemien til å styrke sin egen makt og begrense innbyggernes friheter. Han sa at demokratiet nå var truet.

– We live in an European union, and when you read the treaty it says it is a union of freedom. But what we have seen the last two years is corrupt politicians trying to take our freedom, our rights and our liberty away from us, sa Christian Terhes.

– Today you have the biggest protests in Sweden. Tomorrow we will have the biggest protest in Brussels. All around Europe, europeans are waking up and protesting for basic rights we never thought we would have to fight for again: freedom, democracy and dignity.

Leger stiller spørsmål ved covid-vaksinen

Innføring av vaksinepass til tross for at det nå er åpent erkjent at de ikke har noen målbar effekt på smittespredning, og at helsevesenet gjennomfører vaksinasjonene uten å vite risikoen, ble kritisert av Nils Littorin, som også er en av grunnleggerne av Läkaruppropet.

– Läkaruppropet har 200 doktorer, professorer och kliniker. Vi har 1.600 sjukvårdspersonal och 100 medicinska forskare. Vi har över 20.000 engagerade medborgare. Vi är inga anti-vaxxers – vi är för vetenskap. Vi är för säkra och beprövade vaccin och läkemedel, men vi är också hundra procent för valfrihet, informerat samtycke och rätten att säga nej, sa Nils Littorin.

Høyreekstremistisk demo – ifølge media

Svenske medier var på stedet for å følge demonstrasjonen, men de som deltok i rapportene fikk inntrykk av at det var en liten demonstrasjon med deltakere fra høyreekstreme og nazistiske grupper. Sikkerhetspolitiet (Säpo) advarte også før lørdag om at demonstrasjonen kan brukes som en rekrutteringsmulighet for høyreekstreme.

– Tidningen ETC ringde mig och hävdade att jag umgicks med våldsbejakande högerextremister. Säpo gick ut i förra veckan och sa att vi var desinformatörer som hotade rikets säkerhet, sa Peter Wahlbeck i sin tale.

Alle som var tilstede kunne imidlertid raskt fastslå at de tusenvis av demonstranter utgjorde et tverrsnitt av det svenske samfunnet: Barn og voksne, ulike etnisiteter, ulike religioner, ulike språk og ulik økonomisk status var representert. At stemningen var god og at så mange hadde møtt opp, ble sett på som et godt tegn av blant andre forfatteren og debattanten Katerina Janouch, som mente at svensken endelig hadde våknet.

Medias vinkling på demonstrasjonen var derimot noe mange demonstranter spontant nevnte i samtalene som kunne høres.

– Tänk att det finns så många högerextremister i Sverige, sa en mor og et par menn uttalte at journalistene må ha alvorlige synsfeil som så så mange nazister, voldelige hooligans og rasister blant de som var samlet. En mann med en hjemmelaget foliehatt på hodet forklarte sitt valg av hodeplagg slik:

– Det har ju visat sig att vi har haft rätt gång på gång, så varför inte ta på sig en foliehatt?

Reaksjonene på sosiale medier var blandede lørdag kveld. Mens demonstrasjonen fikk mye støtte, ble det også postet sterk kritikk om at demonstrantene ignorerte risikoen for smittespredning og derfor var respektløse overfor helsevesenet.

Alle som ønsker å se en livestream av demonstrasjonen og talene kan gjøre det via denne linken.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.