Mer enn 1500 mennesker marsjerte gjennom Göteborg sentrum lørdag i en demonstrasjon mot covid-restriksjoner og for frihet.

Med bannere og plakater om «Frihet för Sverige», «Nej till medicinsk apartheid» og «Barn är inga experiment» marsjerte demonstrantene fra Gustaf Adolfs torg til Götaplatsen. Der ble det holdt flere spontane taler av deltakere med ulike erfaringer med covid-omsorg, vaksinasjoner og restriksjoner. Blant annet snakket en sykepleier som sa opp jobben sin på grunn av det hun anså som løgnene i helsevesenet.

Frihetsbevegelsen

Lørdagens demonstrasjon var én av flere som den såkalte Frihetsrörelsen har arrangert ulike steder i Sverige. Bevegelsens første manifestasjon var Tusenmannamarschen 6. mars i år, som var en demonstrasjon mot restriksjonspolitikken rundt covid-19.

Frihetsrörelsen er blitt beskrevet som et aktivistisk nettverk, men presenterer seg som «en bevegelse som forener mennesker og organisasjoner i Sverige som vil arbeide for frihet og sannhet». Ifølge gründerne Filip Sjögren og Max Winther ønsker de å skape muligheter for at folk kan leve som frie mennesker, og demonstrasjonene er en del av kampen for ytringsfrihet, integritet og demokrati – rettigheter som ifølge Frihetsrörelsen nå er truet.

– Folk fattar att det är tvånget som är problemet. Ens frihet står på spel, när regeringen går in och kräver vaccination. Man ser vad som händer i exempelvis Australien, som har förvandlats till en diktatur, och även om vi har varit ganska förskonade här i Sverige så är man självklart oroliga för att det ska gå åt samma håll här, sier Petrit Latifi, som var en av forgrunnsfigurene under lørdagens demonstrasjon.

Arrangørene hadde ikke søkt om demonstrasjonstillatelse, rett og slett fordi det ble antatt at de da hadde fått avslag fra politiet. Men demonstrasjonen gikk knirkefritt, og tilstedeværende politi lot demonstrantene fortsette som planlagt.

Friheten er truet

Pandemirestriksjonene har ført til store demonstrasjoner rundt om i Europa, men demonstrasjonene i Sverige har så langt kun tiltrukket seg noen hundre deltakere. At lørdagens demonstrasjon samlet så mange, mener arrangørene skyldes en økt bevissthet om at deres egen frihet er truet når stadig flere krav og restriksjoner innføres fra den svenske staten.

Petrit Latifi mener mange reagerer når kravene blir tydelige, men at hver enkelt må ha rett til å bestemme over seg selv og sin kropp.

– Fler och fler svenskar har vaknat upp och förstått vad som händer. Kanske känner man någon som har blivit sjuk av sprutorna eller så har man tagit en spruta och blivit sjuk själv. Eller så tvekar man inför att ta fler och fler sprutor. Vi vill visa att ingen ska behöva gå emot sin egen övertygelse och att man faktiskt inte behöver göra som staten säger.

De største protestene var mot vaksinering av barn. Mange plakater kritiserte også medias rapportering om pandemien og det kommende kravet om vaksinasjonsbevis, noe Frihetsrörelsen mener fører til medisinsk apartheid når vaksinerte mennesker skilles fra uvaksinerte.

Nye demonstrasjoner er planlagt

Lørdagens demonstrasjon var den største så langt, men 18. desember er det planlagt en demonstrasjon i Malmö, og 22. januar enda en i Stockholm.

– Vi får väl se om restriktionerna förändras och hur polisen i så fall reagerar. Men målet är att Stockholmsdemonstrationen ska bli det största som har hänt i Sverige, slutter Petrit Latifi.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.