Vaksinepass tjener ikke noen hensikt, men medfører mye alvorlig risiko. Derfor må de avskaffes umiddelbart. Det krever nå atten svenske forskere og leger i en debattartikkel.

I desember ble det innført krav om gyldige, digitale vaksinasjonsbevis, såkalte covid- eller vaksinepass, for større samlinger i Sverige. Regjeringen advarer nå om at vaksinepass kan være nødvendig i flere sammenhenger, og rekrutteringsselskaper ansetter spesielle covid-passkontrollører. I Østerrike kontrolleres innbyggernes vaksinepass av væpnede politipatruljer, mens de uvaksinerte blir målrettet  anklaget for «ekstrem menneskelig lidelse». Fra 2022 vil covid-vaksinasjon være obligatorisk i Østerrike, og det er innført bøter eller fengsel for dem som nekter.

Les mer: Sverige: Justitie­ombuds­mannen drukner i klager etter vedtaket om vaksinepass

Les mer: Minnene av kommunismen våkner til liv når Sverige innfører medisinsk apartheid

Nå hevder 18 svenske leger og forskere i en debattartikkel i Aftonbladet at landenes tiltak mot pandemien er i strid med det europeiske rettssystemet. Artikkelforfatterne mener at politikken som føres og tiltakene som er iverksatt, håndheves uten objektive vitenskapelige argumenter og med minimalt hensyn til kontrollorganer.

”I Sverige introduceras nu helt plötsligt vaccinationsbevisen utan att Statens medicinsk-etiska råd ens konsulteras. Åtgärderna har en mycket tunn koppling till forskningsläget, och exakt vad de grundar sig på är oklart.

I Sverige är antalet döda med covid nu nämligen lågt. Det är i Sverige få som blir allvarligt sjuka, och iva-beläggningen är normal. Och totaldödligheten för 2021 ser enligt SCB:s data ut att hamna under genomsnittet för de senaste tio åren.

Ändå införs nu plötsligt en av de mest extrema åtgärder man kan tänka sig. En övervaknings- och kontrollstruktur som riskerar att få oöverskådliga konsekvenser för hur hela vårt samhälle fungerar och vad det innebär att vara medborgare. Det är inte proportionerligt. [—]

Viktigast av allt: ett öppet samhälle hade noga övervägt konsekvenserna för demokratin och de medborgerliga rättigheterna av den utveckling vi ser.”

Artikkelforfatterne vil også advare om at de grunnleggende frihetene og rettighetene som skal beskytte samfunnet mot skadelig og totalitær myndighetsutøvelse, nå er truet, og at prosessen kan gå raskt når den først er i gang.

”Om någon för fem år sedan hade påstått att man inom en snar framtid skulle tvingas ta en spruta och visa sina papper för att få lov att gå på bio hade man trott att han var vansinnig. Men i dag ses det här som mer eller mindre naturligt.

Vad för slags samhälle kommer vi att ha om ytterligare fem år? Vad för slags samhälle vill vi ha? För när de digitala vaccinpassen väl har rotat sig kommer de inte att försvinna av sig själva. Lättscannade digitala id-handlingar är alldeles för användbara. De har tusen olika tillämpningsområden, och många av dem är uppenbart farliga. Här riskerar vi att på allvar så fröet till ett kontrollsamhälle.

Vaccinpassen är varken en proportionerlig eller lämplig åtgärd för sitt tänkta ändamål. De ligger i konflikt med grundläggande rättsliga principer och medför många allvarliga risker.”

Les mer: FHI: – Koronapass reduserer ikke smitten

Les mer: Boris møtt av opprør blant sine egne over vaksinepass

Artikkelen fremhever at tiltakene polariserer samfunnet på en bekymringsfull måte, og media får også kritikk for ikke å undersøke saken objektivt, noe forfatterne mener kan få store negative konsekvenser for demokrati og borgerrettigheter. De atten forskerne og legene krever derfor at vaksinepasseringer avskaffes umiddelbart og at det settes i gang en «virkelig åpen og vitenskapelig basert debatt om koronatiltak og deres konsekvenser».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.