I Frankrike oppfordrer flere organisasjoner og partier på venstresiden til å demonstrere mot Rassemblement National (RN) og «ytre høyre» mandag kveld, etter at partiets knusende seier i EU-valget fikk president Macron til å skrive ut nyvalg.

Allerede søndag kveld var det protester på Place de la République i Paris, og nettopp der er det at venstresiden oppfordrer demonstranter til å samle seg på ny, skriver Le Figaro.

Ytre venstrepartiet La France Insoumise (LFI), sammenslutningen av fagforeninger CGT og den sosialistiske studentorganisasjonen UNEF er blant dem som ønsker å bygge en «folkefront» mot Marine Le Pens mannskap i tiden frem mot parlamentsvalget 30. juni og 7. juli, opplyser den franske avisen.

I en post på X skriver UNEF:

Den brune pesten står ved maktens porter, godt hjulpet av Macron, som har rullet ut den røde løperen for den.

UNEF oppfordrer unge mennesker til å mobilisere i massevis overalt og med alle midler de måtte ønske.

Fascismen er en koldbrann, enten blir man kvitt den eller så dør man av den.

Oppfordringen som spres i sosiale medier, er å demonstrere i Paris klokken 20.

Til AFP sier studentrepresentanten Eléonore Schmitt:

«Tanken er å oppfordre folk til å komme sammen for å vise at unge mennesker avviser det som skjedde i går med resultatet av valget til EE-parlamentet», sier hun. «For oss er det behov for et samlet, folkelig opprør. Vi føler at det er vår rolle å ta vår del av ansvaret og foreslå organisatoriske rammer for alle de som er opprørte», legger hun til. «Det er viktig å kunne mobilisere og strukturere unge mennesker.»

Demonstrasjoner mot RN er planlagt også i andre store byer i Frankrike, skriver Le Figaro.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.