Marine Le Pen og Jordan Bardella under et valgkampmøte i Paris den 2. juni 2024. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB.

Rassemblement Nationals (RN) nestleder Sebastien Chenu har mandag morgen kunngjort overfor RTL at lederen Jordan Bardella blir partiets statsminister­kandidat ved det forestående parlaments­valget i Frankrike som president Emmanuel Macron skrev ut søndag kveld.

Macron sendte sjokkbølger gjennom fransk politikk da han klokken 21 i går kveld kunngjorde at han etter fadesen for sitt parti Renaissance oppløser Nasjonalforsamlingen og skriver ut nyvalg, der første valgrunde går allerede 30. juni. På den franske venstresiden reagerte flere med bestyrtelse og omtalte det som et særdeles risikabelt spill.

Presidenten håper at nyvalget kan tjene til å demme opp for RNs fremgang, melder RTL.

«Jeg har tillit til det franske folkets evne til å ta det riktige valget for seg selv og for fremtidige generasjoner», skrev Macron på X. […]

I en TV-sendt tale advarte han mot faren «nasjonalisters og demagogers fremvekst» utgjør for Frankrike og landets plass i Europa.

Han sa at han visste at han kunne stole på at velgerne ville «velge å skrive historien i stedet for å bli utsatt for den».

Spørsmålet er om ikke partiet hans snarere risikerer at RN tar makten. Partiet til Marine Le Pen – som er parlamentarisk leder og forventes å stille som presidentkandidat igjen i 2027 – har hatt en jevn fremgang på meningsmålingene det siste året, og håper naturligvis at det kan surfe på medgangsbølgen.

Grafikk: Poll of polls / Politico.

For Frankrikes sentrum/venstreside er det vanskelig å se noen annen strategi for det som blir en veldig kort valgkamp, enn å mane frem et skremmebilde av «ytre høyre» som kan forhindre en valgseier for RN. Signalene hittil vitner ikke om noe annet:

Sosialistpartiets leder Olivier Faure oppfordret til å etablere «en folkefront mot ytre høyre».

Når Macron skriver ut nyvalg nå, er det lett å tenke seg at han tror sjansene for å klare noe slikt er større i øyeblikket enn om tre år.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.