Rassemblement Nationals (RN) leder Jordan Bardella før en partilederdenatt i Paris den 27. mai 2024. Foto: Thomas Padilla / AP / NTB.

En fransk valgdags­måling som ble offentlig­gjort klokken 20, tyder på at Rassemblement National (RN) ikke bare blir klart størst i Frankrike, men over dobbelt så stort som president Emmanuel Macrons parti Renaissance.

Ifølge målingen ligger RN an til 32,4 prosents oppslutning, mens Renaissance må nøye seg med 15,2 prosent, melder Le Figaro.

Sosialistpartiet (PS) får 14,3 prosent i målingen, ytre venstre-partiet La France Insoumise (LFI) 8,7 prosent og det republikanske partiet (LR) 7 prosent.

Grafikk: Le Figaro.

Den franske venstresiden er rystet over det som er en stor triumf for RN-leder Jordan Bardella.

Raphaël Glucksmann, som tilhører den sosialdemokratiske partigruppen (S&D) i EU-parlamentet, sier i en kommentar at «ytre høyre» nå representerer 40 prosent i Frankrike.

«Først og fremst vil jeg takke de millioner av franskmenn og -kvinner som har gitt uttrykk for sin visjon, uansett hva den måtte være,» sa Raphaël Glucksmann søndag kveld etter at resultatene var offentliggjort.

«Vi vil kjempe for et demokratisk, suverent, feministisk, humanistisk, økologisk og sosialt Europa (…) men jeg er ikke i humør til å feire. I dag representerer ytre høyre 40 prosent i Frankrike», fortsatte han.

«Vi er vitne til en bølge som ryster demokratiene våre. Krigen er tilbake på vårt kontinent, og ytre høyre er i førersetet i mange europeiske land. I våre institusjoner vil Europas fiender arbeide for å bygge seg opp demokratisk. Men vi vil stå opp mot dem i Europa og i Frankrike!

«Vi er nå på et nivå som forplikter oss», fortsatte han. «Vi er nå på et nivå som forplikter oss og fordømmer oss til en nådeløs kamp. Så vi kommer ikke til å feire, vi forbereder oss på det som kommer. Vi kommer til å jobbe og jobbe, for det finnes ikke noe annet», sa han til jubel fra sine tilhengere.

«Det har aldri skjedd før at et parti ved makten får mindre enn halvparten så mye som sin hovedkonkurrent, og i dette tilfellet ytre høyre», kommenterer sosialistpartiets sekretær Olivier Faure.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.