Franske feriegjester fyller strendene ved de mest populære feriestedene langs kysten. Men strendene fylles opp av folk iført munnbind. Et år etter at maskepåbudet utendørs ble innført, er nå påbudet gjeninnført flere steder etter en måneds pause.

Begrunnelsen er økningen av antallet smittede med det såkalte Delta-viruset. De fleste som smittes, er unge og uvaksinerte. Det er ingen mangel på sykehusplasser, og dødstallene er stabilt lave. 11 døde med påvist smitte av Covid-19 i løpet av et døgn (lørdag), sammenlignet med 10 dødsfall i samme periode uken før.

Men dette overses glatt av helseminister Olivier Véran, som tidligere i uken beskrev situasjonen som en alvorlig fjerde bølge. Dette har ført til at mange av turiststedene har gjeninnført maskepåbudet, og det råder strenge restriksjoner på restaurantene.

Dette går på tvers av rådene fra ledende leger, som anbefaler å la folket puste inn frisk luft etter nesten et år pakket inn i masker.

Det pågår en infantilisering av det franske folk, skriver historiker og skribent Gavin Mortimer i The Spectator.

Det er som forventet fra den franske administrasjonen under Emmanuel Macron, mener Mortimer.

From the start of the Covid crisis he has treated his people like children, going so far as to make them complete a form every time they left the house to walk the dog or buy a baguette.

Macron har siden han tiltrådte i mai 2017 oppført seg som en overbærende stefar som hverken liker eller forstår sitt stebarn. Men Macron er president, og det er selve det franske folket han misliker og ikke forstår.

I sin tale 12. juli var Macron sterkt kritisk til de millioner av franskmenn som ikke ville ta vaksinen. Han overså glatt at han selv hadde uttrykt skepsis til AstraZenica-vaksinen, og dermed bidratt til folkets motvilje mot å la seg vaksinere.

Koronapass ble et krav hvis man vil ta en tur på kino, museer og andre kultur- og idrettsarenaer med flere enn 50 personer. Fra august skal kravet også omfatte restauranter, kafeer og kjøpesentre.

Kinoene er i krise: Etter at de nye restriksjonene ble innført, sank billettsalget med 70 prosent.

Frankrikes president opptrer som den onde stefaren som deler ut husarrest til ulydige barn.

Essentially Macron threatened to ground France because the country could no longer be trusted.

Macron har gjentatte ganger fremstått som en president som forakter sitt folk, hevder Mortimer. Som da han snakket med en arbeidsledig gartner, desperat etter å få seg en jobb innenfor sitt fagfelt. Macron ba ham om å gå over gaten og få seg en jobb på kafé.

Macron would never dream of treating the French like grown-ups. They are children to be scolded, controlled, belittled and disciplined. This infantilisation of France has become dangerous.

Det franske folket merker forakten, og de reiser seg i protest. En dyp misnøye med Macron, som grenser mot avsky og hat, sprer seg i det franske folket.

Først kom de gule vestene. Så kom oppropet fra generalene, som fikk massiv støtte. Nå er det store demonstrasjoner mot nedstengningene på grunn av Covid-19.

De fleste demonstrasjonene har foreløpig gått nokså fredelig for seg, men raseriet bygger seg opp. Enkelte vaksinesentre har blitt angrepet, og det har vært tilfeller hvor demonstrasjoner har utartet i vold, senest i Paris lørdag 24. juli.

Ifølge France24 skal over 160.000 franskmenn ha demonstrert mot koronatiltakene, med plakater påskrevet «Stopp diktaturet!» og «Koronapass er det første skrittet mot helvete».

Forrige lørdag demonstrerte over 100.000 franskmenn av samme grunn.

Les også: Frankrike: Over 100.000 demonstrerte mot koronapass

Macron benytter anledningen til en kosetur til Tokyo for å nyte litt olympisk idrett. Han vil returnere til et Frankrike som er splittet og i opprørsstemning. Hverken Macron eller demonstrantene virker villige til å gi etter. Og i sommervarmen kan situasjonen eskalere ut av kontroll.

At this stage he seems determined to stand his ground against people he regards as tiresomely wilful; they are equally resolute.

It will be a long, hot summer in France and tempers are likely to fray under the summer sun. Expect insults, tantrums and worse. These protestors are determined to be seen and heard.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂