Frankrikes president Emmanuel Macron høstet en shitstorm i sosiale medier tidligere denne uken, etter at han kom i skade for å tenke litt for høyt og litt for oppriktig om Afrikas problemer.

Under G20-møtet i Hamburg ble Macron lørdag spurt om utsiktene til en slags Marshall-plan for Afrika for å bringe kontinentet på fote – slik amerikanerne gjorde med Europa etter den annen verdenskrig.

The Independent siterer deler av svaret, hvor den franske presidenten talte på frihjul i mer enn tre minutter (se her for flere detaljer på engelsk):

“The problems Africa face today are completely different … and are ‘civilisational’,” Mr Macron told a reporter from former French colony Ivory Coast. “What are the problems? Failed states, complex democratic transitions and extremely difficult demographic transitions.”

Det holder ikke bare å gi hjelp, fortsatte Macron, Afrika må forandre seg også:

“It’s by a more rigorous governance, a fight against corruption, a fight for good governance, a successful demographic transition when countries today have seven or eight children per woman,” Mr Macron added.

Svaret avfødte ingen umiddelbar reaksjon, men etter et par dager begynte opptaket av Macrons svar å spre seg i sosiale medier. Ved å snakke om overbefolkning løp han vekk fra Frankrikes historiske ansvar som kolonimakt, lød et omkved. Skal folk kanskje steriliseres? Og hvordan kunne kan tillate seg å generalisere over Afrika?

Prikken over i-en var naturligvis en antydning om at Macron lefler med rasismen – fra journalisten Siddhartha Mitter:

“There is a long history of population panic and its use in racist ideology.”

Macron har naturligvis rett i at overbefolkning – og korrupsjonen, for den del – er et kjempeproblem i Afrika, og det er ingen grunn til å tro at han er rasist.

Men muligens er han bitte litt høy på seg selv. Den ultra-høytidelige, operette-aktige entreen han gjorde i Versailles den 3. juli før talen han holdt til parlamentet samlet i plenum, uten snev av den humoristiske undertonen under britenes pomp and circumstances, vitner om en mann som neppe tror seg i stand til å gjøre mange feil.


Foto: Etienne Laurent / Reuters / Scanpix.

Vi andre ser kanskje helst en litt for tom dress. Vil han bli i stand til å hanskes konkret med de negative følgene for Europa av den afrikanske overbefolkningen, eller klarer han bare å snakke glatt om den?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂