Kommentar

Det eneste Frankrike har igjen er pomp og prakt. Macron så ut til å fly høyt, men må nå tyne nazismen for å få noen effekt. At han dermed ydmyket Trump kan ikke ha vært tilfeldig. Foto Ludovic Marin / Reuters / Scanpix

Emmanuel Macron uttalte seg på en måte om nasjonalisme som ikke kan ha unngått å bli oppfattet som kritikk av president Trump. Trump har på flere møter sagt at «jeg vet det ikke er lov å si det, men jeg er nasjonalist». Til stormende jubel.

Macron markerte at det ikke er hans cup of tea:

Macron denounced those who evoke nationalist sentiment to disadvantage others.

“Patriotism is the exact opposite of nationalism: nationalism is a betrayal of patriotism,” Macron said in a 20-minute address delivered from under the Arc de Triomphe to mark the 100th anniversary of the end of World War One.

Nå har Macron to ganger på kort tid uttalt seg på en måte som er i direkte motsetning til Trump. Først var det at Europa trenger en egen hær, som kan forsvare Europa mot Kina og Russland, men også USA. Da uttalelsen vakte oppsikt, sa Macron at han var feilsitert.

Denne gang er han enda mer konfronterende. Macron visste at talen ved hundreårsdagen for avslutningen av første verdenskrig ville vekke oppsikt. Ordene er ikke tilfeldige.

Macron gikk i drekte clinch med kjernen i Trumps program: America First, da han sa:

“By pursuing our own interests first, with no regard to others’, we erase the very thing that a nation holds most precious, that which gives it life and makes it great: its moral values.”

Trump kan tåle uenighet, men dette lød som en ydmykelse.

Hvilken nasjon forfølger ikke sine egne interesser på bekostning av andre? Macrons ord virker som gallisk svada: Frankrike snakker stort om byrdedeling av migranter i Europa, men forsøker å holde grensen i sør tett.

Forskjellen på Trump og EU-lederne er at Trump ikke legger skjul på hva han ønsker. EU-lederne vil helst ikke ha flere migranter, men får seg ikke til å si det. I stedet angriper de Italia som er på samme side som Trump.

Macrons ord var like mye myntet på Italia.

Angrep på nasjonalisme er blitt EU sentrale felles budskap. Merkel benyttet 80 årsdagen for Krystallnatten til et lignende budskap.

Macron har besøkt krigskirkegårdene den siste uken og har holdt flere taler der han advarer mot ny nasjonalisme. Det som gjør hans advarsler spesielle er at det ikke er en ny første verdenskrig han advarer mot, men en gjentakelse av den andre, dvs nazismen. Det lyder meget spesielt. Er det virkelig nazisme som er på marsj i Europa? Tror Macron og Merkel på det de selv sier?

In the week ahead of Sunday’s commemoration, Macron spent time touring World War One battlefields in northern and eastern France, repeatedly warning in speeches of the resurgence of nationalism, saying it threatened the unity so carefully rebuilt in Europe over the past 70 years.

In one interview, he compared the political tone now to the 1930s, saying complacency towards unbridled nationalism then had opened the way for the rise of Hitler.

In part, his warnings seemed aimed at far-right parties that have gained ground across Europe in recent elections, including in France, where the National Front, now renamed the National Rally, has nudged ahead of Macron’s En Marche movement in the polls ahead of European Parliament elections next May.

Talen kan bety slutten på det gode forholdet mellom Macron og Trump. Trump vet godt hva Macron mener. På hjemmebane stempler Demokratene og liberale medier ham som hvit nasjonalist. Trump er fed up av disse angrepene. Nå hører han Macron beskylde ham for det samme, indirekte, under et internasjonalt toppmøte.

Reuters er del av samme antinasjonalistiske front. Etter å ha ramset opp hvor mange regjeringer i Europa som kan kalles høyrepopulistiske, presterer journalisten Luke Baker å skrive:

There has been a similar resurgence in nationalist-populist sentiment from Brazil to Turkey and the Philippines, echoing trends in Russia and the United States and challenging the multilateralism that leaders like Macron are keen to preserve.

Er det noen fellesnevner mellom Trumps patriotisme og Putins sjåvinisme, Erdogans ottomanske islamisme og Dutertes brutale styresett? Det er en meningsløs sammenligning. På den andre siden får Macron lov å stå for «multilateralisme». Med slike definisjoner blir Macron og Merkel the good guys og Trump suspekt.

Stort klarere kan man ikke illustrere den politiske og moralske splittelsen i Vesten. Macron får seg ikke til å innrømme at det er snakk om ulike verdistystem. Han vil gjerne dele Frankrike med Nord-Afrika. Resultatet er at Frankrike ikke lenger har kontroll over sitt eget territorium. Alle vet det. Likevel setter Macron seg på sin høye hest.

Macrons bruk av Europas «demoner» lyder arrogant og overflatisk. Det er blitt brukt til kjedsommelighet.

In his address on Sunday, Macron said that “old demons are reawakening” and warned against ignoring the past.

“History sometimes threatens to repeat its tragic patterns, and undermine the legacy of peace we thought we had sealed with the blood of our ancestors,” he said.

Det Macron sier er at Trump vekker demonene. Reuters skriver at han satt med stenansikt og lyttet. Det er forståelig.

 

With Trump sitting nearby, Macron calls nationalism a betrayal

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!