Franskmenn gjør opprør mot Macron og vaksinepass. Det rapporteres om sporadiske utbrudd av vold, og et sykehus ble invadert av rasende helsepersonell som tvinges å ta vaksinen.

Det er ikke noe tegn til at den spente situasjonen vil roe seg ned.

In the space of a fortnight, the atmosphere in France has turned toxic. A hospital in Saint-Étienne was invaded on Monday by 60 demonstrators, mainly medical professionals, opposed to the measure that will force them to vaccinate or be suspended without pay.

Det varsles om en streik ved sykehuset i Lyon, som skal starte i morgen. Streiken skal vare i ubegrenset tid, og starter som en protest mot de obligatoriske vaksinene av helsepersonell.

Kinoer, fornøyelsesparker og treningssentre som følger myndighetenes krav om å kreve vaksinepass boikottes. Bedrifter taper millioner av euro når antall besøk kollapser, og demonstrantene jubler over at det de kaller kollaboratører rammes av økonomisk krise.

Demonstrantene bryr seg ikke om at bedriftene rammes og at vanlige arbeidere mister jobben. De sier det rett ut: Det er ikke vår skyld, det er myndighetenes ansvar.

En zoologisk hage forsøker å løse problemet ved å opprette en egen teststasjon ved inngangen til parken. Direktøren sier at dette er siste sjanse til å redde sesongen for en hardt plaget bedrift.

Også politikere og medlemmer av kultureliten angripes. Et eksempel er den kontroversielle komikeren Jean-Marie Bigard, som lovet fansen at han ikke ville opptre på en scene hvis det var krav om vaksinepass for å være tilskuer.

Men han forandret mening, og blir nå fordømt som en forræder. Det hele endte med at han måtte avlyse sin opptreden i byen Fréjus ved Middelhavet. Frykten for opptøyer i regi av rasende fans ble for stor.

Mediene betraktes som medløpere for Staten, og flere journalister har blitt angrepet. Blant annet ble et par journalister fra France Television angrepet av en rasende mobb i Marseille sist søndag.

En talsmann for myndighetene anklager demonstrantene for  å ønske kaos. En annen rådgiver uttalte at målet med koronapasset er å tvinge de uvaksinerte til å leve et «drittliv».

Gabriel Attal, the government spokesman, has labelled protestors ‘stroppy and defeatist… satisfied if they remain in chaos and inactivity’, while last week a government advisor gloated that the aim of the Covid Passport was to force the unvaccinated into leading ‘a shit life’.

Forrige lørdag demonstrerte nesten 170.000 i gatene. Dette har ikke skjedd i juli siden 1789, under innledningen til blodbadet som vi i dag kjenner som den franske revolusjonen.

Les også: Macron behandler det franske folket som barn

Politikere som nesten er glemt utnytter situasjonen. Florian Philippot var tidligere nestleder av Front National. Nå stiller han til valg i neste års presidentvalg. Han utnytter den spente situasjonen, og selv om han neppe har sjans til å vinne, så kan han ikke avskrives helt.

Det er dessuten interessant at han får mye støtte fra etniske minoriteter. Frankrike sitter på en kruttønne hvis en stor andel av disse minoritetene får nok av statlige inngrep. Philippot bruker krigsanalogi som et virkemiddel.

‘Resistance’ was the watchword of Philippot’s address as he exhorted the crowd to remember the words of Charles de Gaulle, that: ‘Difficulty attracts the man of character, for it is by embracing it that he finds fulfilment.’

The wartime analogy is apposite in the eyes of Philippot and his followers because 80 years after the Vichy Regime it is Macron’s Vaccine Regime that must be resisted.

Philippot received the loudest cheer when he alluded to the President’s declaration of war on Covid in March 2020. ‘Macron says he’s at war,’ Philippot thundered. ‘OK, Macron will have his war.’ The crowd loved that. They shook their clenched fists and waved their French flags, some of which were adorned with the Cross of Lorraine, the wartime symbol of the Free French forces.

Under den tyske okkupasjonen hang det plakater i alle franske landsbyer og tettsteder, med teksten: ‘Êtes-Vous en Règle?’ 

Dette var en påminnelse om at okkupantene krevde at alle skulle ha sine papirer i orden. Dette returnerer nå til Frankrike, i regi av Macron.

Presidenten selv beskriver demonstrantene som kyniske og manipulerende mennesker som bare snakker om «liberté» og «resistance». Macron latterliggjør på denne måten hele grunnlaget for den franske republikken. Det nye safe-ordet er sécurité. Som Macron sa nylig, under et besøk i Fransk Polynesia:

‘What is your freedom worth if you tell me “I don’t want to be vaccinated,” but tomorrow you infect your father, your mother or me?’

Vaksinepass er første skritt mot helvete. Foto:  Alain JOCARD / AFP/ NTB

Det er mange millioner franskmenn som støtter den harde linjen til Macron. Men det er også mange millioner som ikke støtter ham.

Macron kan komme til å angre sin krigsretorikk. Den blir snudd mot ham, og stadig færre forventer at han får en ny periode som president for det vaklende riket Frankrike.

Men da må franskmennene bite i det sure eple og samle seg rundt Marine Le Pen, som på mange måter nærmer seg slutten av sin egen politiske karriere. Det er dessuten tvilsomt at Le Pen eller noen andre kan løse Frankrikes problemer.

Frankrike vil ende som et symbol på det europeiske forfallet. Men en rasende befolkning kan endre historien, på godt og ondt. Dette gjelder særlig for et land som ikke er fremmed for krig, opprør og revolusjon. Og Frankrike har én fordel: Woke-ideologien har ikke fått innpass hos gallerne.

Blodig blir det nok uansett, dessverre.

The Spectator

Kjøp Jean Raspails “De helliges leir” fra Document Forlag her.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.