Folk er samlet ved Trevi-fontenen i Roma kort tid etter opphevelsen av påbudet om munnbind utendørs i Italia den 28. juni 2021. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB.

Regjeringen i Italia har besluttet å kreve koronapass som dokumenterer den første dosen av en koronavaksine for adgang til restauranter, barer, kinoer, teatre, treningssentre, svømmebassenger, utstillinger, kongresser, offentlige jobbkonkurranser og de fleste arrangementer.

De nye forskriftene, som den italienske regjeringen har vedtatt torsdag kveld, vil bli gjeldende for alle innbyggere over 12 år fra den 6. august. Skoler, arbeidsplasser og offentlig transport er – i alle fall inntil videre – unntatt fra kravet om koronapass, skriver Corriere della Sera.

Dermed har Italias regjering landet på en kompromissløsning der man ikke går like langt i å kreve koronapass som i Frankrike, slik statsminister Mario Draghi ønsket.

Både Lega og Fratelli d’Italia (FdI), de to største partiene på høyresiden, hadde gått hardt ut mot reglene som Frankrikes president Emmanuel Macron hadde kunngjort der til lands, og det var knyttet stor spenning til hvor langt den italienske regjeringen ville gå i å kopiere den franske løsningen.

Fra 6. august vil det således bli nødvendig å vise frem koronapass ved inngangen til barer og restauranter i Italia, både for gjester og ansatte.

Det nye italienske koronadekretet definerer også nye kriterier for de fargede sonene som angir smittesituasjonens alvorlighetsgrad. Dersom ti, tjue eller tretti prosent av sengeplassene på intensivavdelingene i en region blir opptatt av koronapasienter, vil den angjeldende regionen bli definert som henholdsvis gul, oransje eller rød.

Regjeringen tar også sikte på å tilby koronatester til en lavere pris for personer som ikke kan vaksinere seg av helsemessige årsaker, og ønsker et testbasert koronapass. Unntakstilstanden som er innført i Italia på grunn av pandemien, forlenges til 31. desember.

Draghi kunngjør at det også vil komme regler om koronapass for transportsektoren på et senere tidspunkt, men at detaljene i disse reglene må skreddersys, opplyser Corriere della Sera.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.