Folk protesterer mot nye, strenge italienske regler for koronapass i Milano den 24. juli 2021. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB.

Flere europeiske land innfører egne regler for uvaksinerte. Høy vaksinasjons­dekning og stabil smitte­spredning gjør at det samme trolig ikke vil skje i Norge.

Den franske nasjonal­forsamlingen har vedtatt en lov som gjør vaksine obligatorisk for alle helse­arbeidere og krever koronapass ved reise og restaurant­besøk.

Loven krever at alle som jobber i helse­sektoren, vaksineres innen 15. september, ellers risikerer de å bli suspendert. Det innføres også krav om koronapass for å besøke restauranter, reise med tog og fly og på offentlige steder.

Kravet gjelder alle voksne, men vil fra 30. september utvides til å gjelde alle over tolv år.

Ikke vurdert i Norge
Italia skal innføre lignende lover som Frankrike, med krav om helsepass for å bevise at de er beskyttet eller har testet negativt før de kan trene på trenings­sentre, besøke museer eller gå på restaurant.

Tyskland vurderer også egne smitte­vern­tiltak for uvaksinerte, som kan bli nektet adgang til barer og andre steder der vaksinerte nå kan ferdes.

Det har ikke vært planlagt å innføre tilsvarende regler i Norge, opplyser smitte­vern­direktør Geir Bukholm i FHI.

– Man vil følge utviklingen av epidemien nøye fremover, spesielt med hensyn til hvilken effekt spredning av deltavarianten får for sykdoms­utvikling, både hos vaksinerte og uvaksinerte personer. Men det har ikke vært planlagt å innføre tilsvarende reguleringer i Norge.

Høy vaksinedekning
Det er svært god oppslutning om vaksinasjons­programmet i Norge, og det vil trolig bli en høy vaksinasjonsdekning i den voksne delen av befolkningen.

Her til lands blir det nå satt rundt 300.000 vaksinedoser i uken. Mer enn 90 prosent av folk over 65 år er fullvaksinert. I forrige uke hadde alle innbyggere i Oslo over 18 år fått tilbudt første vaksinedose, og ganske snart vil det gjelde for hele landet.

Bukholm er nå opptatt av at man får satt andre dose så raskt som mulig.

– Samlet sett gir dette en god effekt på å redusere smitte­spredningen. Det gjelder også smitte­spredningen av delta­varianten. Den beste effekten får vi imidlertid når enda flere har fått to doser vaksine, sier han.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂