Alle over 18 år skal få tilbud om en tredje vaksinedose, og kommunene kan ta i bruk koronapass for å unngå å stenge ned tilbud. Dette ble kjent på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

En tredje vaksinedose skal tilbys alle mellom 18 og 64 år, seks måneder etter at de fikk sitt andre stikk. Målet er å minske sykdom og begrense smitten.

– Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Kommunene skal prioritere å gi første og andre vaksinedose til dem som ennå ikke har fått det, samt oppfriskningsdose til dem over 65 år, dem med svakt immunforsvar og til helsepersonell, før personer mellom 18 og 64 år tilbys tredje dose. (NTB)

Koronasertifikat

Etter ønske fra flere kommuner vil det åpnes for innføring av vaksinepass. Målet her er å unngå nedstengning og andre tiltak.

Dette kan innebære strenge restriksjoner for uvaksinerte i de kommunene som velger å utnytte denne muligheten.

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Helsenorge.no utsteder koronapassene. De melder om stor pågang.

– På grunn av stor pågang vil noen oppleve å ikke få logget seg inn og sett sitt koronasertifikat, eller andre tjenester på Helse-Norge. Vi beklager ulempene dette kan medføre, skriver de på sine nettsider.

Tromsø har allerede bestemt seg for å innføre bruk av koronapass lokalt. Bergen og Trondheim vurderer å gjøre det samme.

Helsepersonell

Helsepersonell som ikke er vaksinert, bør testes to ganger ukentlig og få klar beskjed om å bruke munnbind, sier regjeringen. Retningslinjer rundt dette vil bli sendt ut til kommunene.

Samtidig understrekes betydningen og viktigheten av de kjente tiltakene.

– Det er viktig at alle holder seg hjemme ved sykdom, tester seg og isolerer seg ved påvist koronasykdom.

Karanteneplikt

Reisende fra blant annet Balearene og flere områder i Sverige og Danmark som ikke kan fremvise koronasertifikat, må belage seg på å gå i karantene fra mandag.

Samtidig meldes det at den danske regjeringen vil la arbeidsgivere gi uvaksinerte ansatte sparken.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.