Myndighetene vil tilby en tredje dose til helsepersonell og kaller det «oppfriskningsdose». Man vil unngå begrep som indikerer at vaksinene ikke er så effektive som offentligheten ble forledet til å tro, eller at informasjon ble holdt tilbake.

De to første vaksinene ble presentert som komplementære. Etter en stund kom det frem at effekten fortapte seg etter ca syv måneder, og at det da var nødvendig med en «booster».

Nå kan man med god grunn spørre: Hvor lenge skal man ta vaksiner? Hver syvende måned resten av livet? Det vil kunne få mange til å revurdere. Mange er blitt immune etter å ha hatt covid. Disse er faktisk tyve ganger bedre beskyttet enn de vaksinerte.

Men helsemyndighetene problematiserer ikke det som alle kan se er skiftende posisjoner uten forklaring.

– For å trygge dem som står i første linje og forebygge smittespredning, har regjeringen i dag besluttet at helsepersonell med pasientkontakt skal få tilbud om en tredje vaksinedose, sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) etter et møte med koronautsatte kommuner torsdag.

Anslagsvis like i underkant av 200.000 ansatte i helsetjenesten tilbys såkalte oppfriskningsdoser i denne omgangen. Helsepersonell som var først i vaksinekøen tidligere i år, vil også bli de første som får tredje dose, opplyser Kjerkol.

–Anbefalingen vil senere kunne utvides til å omfatte andre grupper helsepersonell. Det vil blant annet avhenge av smittesituasjon eller økt kunnskap, sier hun.

Barn ned til fem år

Samtidig heter det fra Brussel at EU vurderer å tillate vaksinering av barn helt ned til fem år. Det finnes ingen medisinsk begrunnelse for å vaksinere barn. De blir ikke alvorlig syke. Derimot er det barn som blir syke av vaksinen.

Det er farten i vaksinepresset som får mange til å sperre opp øynene. Hva er egentlig motivet? Det er ikke helse.

Pfizer/Biontech har søkt om å få godkjent sin koronavaksine for barn ned til fem år. Det kan skje i slutten av året, ifølge EMA.

Det europeiske legemiddelverket (EMA) skriver torsdag på Twitter at de i løpet av desember regner med å ta en beslutning om hvorvidt vaksinen kan godkjennes til bruk på barn i alderen fem til elleve år.

– Det er en kortere tidsplan sammenlignet med lignende vurderinger, skriver EMA (NTB)

I Norge vaksineres barn ned til tolv år.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.