Forskriften om bruk av koronasertifikat innenlands er klar, for fullvaksinerte og dem med negativ test. Dermed vil kommunene stå fritt til å innføre strenge begrensninger på uvaksinerte.

Samtidig plikter kommunene å tilby gratis test for de som ønsker det.

Tromsø blir trolig først ut, men flere kommuner har varslet at de vurderer å innføre et slikt koronasertifikat.

Ifølge Helsedirektoratet kan koronasertifikatet tas i bruk på arrangementer og av serveringssteder av fullvaksinerte over 16 år.

Koronasertifikatet kan også brukes på treningssenter og i svømmehaller, står det i direktoratets faglige grunnlag til regjeringen.

Men det kommer også frem at helsemyndighetene er skeptisk til om negativ test kan være en del av koronasertifikatet. I tillegg anbefaler de å bruke munnbind innendørs hvis man ikke kan overholde en meters avstand.

Helsedirektoratet anbefaler også å innføre karantenekrav for husstandsmedlemmer, uavhengig av vaksinestatus.

Bergen kommune har varslet pressekonferanse om smittesituasjonen kl. 14.00 fredag.

Alle som reiser inn til Norge må registrere seg fra neste fredag. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ber folk droppe håndtrykket og gjenoppta albuehilsen.

– Mange av oss har begynt å håndhilse igjen etter å ha brukt albue, hånd til hjertet, nikk og smil i halvannet år. Jeg vil nå oppfordre alle til å droppe håndtrykket og gå tilbake til den smittefrie måten å hilse på, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse fredag.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Jacobsen (Ap), gikk i  Aftenposten 18. november hardt ut mot planene om å innføre koronapass.

Å innføre et lokalt koronapass i Oslo nå kan føre til at vi erstatter fellesskap med mistenkeliggjøring.

Pandemien er svært uforutsigbar, og vi kan få en situasjon der det blir riktig å innføre koronapass i Oslo. Men når vi vurderer å innføre tiltak som rammer en liten minoritet, må vi ta oss tid til å tenke grundig gjennom konsekvensene.

Lege og professor Mette Kalager er også kritisk, og sier til Dagbladet at et koronapass ikke vil virke.

– Om lag 90 prosent av Norges befolkning er vaksinert. Det vil si at det er flest av oss som er det. Det er vanskelig å tenke seg at de få prosentene som ikke er vaksinert skal utgjøre en større trussel samlet sett. Både vaksinerte og uvaksinerte kan smitte andre.

– Coronapasset fører med seg en stigmatisering av dem som ikke er vaksinert. Jeg er urolig for polariseringen det fører til i samfunnet, og videre på sikt når det gjelder befolkningens tillit til myndighetene.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.