Regjeringen opphever noen av koronatiltakene, og opphever skjenkestoppen. Samtidig vurderes innføring av koronapass. – Vi er inne i en ny fase av pandemien, sier statsministeren.

– Vi kan slippe opp noe, men vi kan ikke slippe opp helt. Det er den vanskelige balansegangen som kreves for å bevare kontroll med pandemien i den situasjonen vi går inn i, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på torsdagens koronapressekonferanse.

Fra fredag blir det lov til å servere alkohol fram til klokken 23 på restauranter og barer. Dette vil være en stor hjelp til en ekstremt presset bransje.

Regjeringen opphever gult nivå på barnehager og barne-/ungdomsskoler. Videregående skoler går fra rødt til grønt nivå.

I tillegg har regjeringen vedtatt følgende endringer:

* Det åpnes for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser.

* Utendørs idrettsaktiviteter for barn og unge kan gjennomføres som normalt. Innendørs anbefales en gruppestørrelse på 20 personer.

* Karantenereglene legges om slik at testing kan erstatte karantene i større grad. (NTB)

Tiltak som 1 meters avstand videreføres, samt påbud om munnbind hvis denne avstanden ikke kan opprettholdes. Det anbefales fortsatt maksimalt ti gjester hjemme.

– Vi må fortsatt ha tiltak for redusert kontakt, slik at vi bevarer kontrollen med pandemien. Fremover vil smitten etter alt å dømme gå raskt, sier statsministeren.

Han viste til beregninger fra FHI om at smittetoppen ligger foran oss.

– Jobben nå blir å sørge for at smitten ikke øker så raskt og så mye at helse- og omsorgstjenesten overbelastes på grunn av for mange pasienter og høyt sykefravær.

Koronapass vurderes

Helseministeren og statsministeren sier at koronapass er oppe til vurdering og at saken er sendt til fagetatene.

– Vi har vurdert det, og vil vurdere det i fortsettelsen også, sa helseminister Ingvild Kjerkol på spørsmål om innføring av koronapass.

Kjerkol sa at lovhjemmelen i dag gjelder for de enkelte kommunene. Et nasjonalt krav om koronapass krever ny lovhjemmel.

– Det er et forslag vi sender på høring, men da må Stortinget se på det, og da tar det lengre tid.

Støre peker på at erfaringene fra de europeiske land som har innført koronapass, ikke gir noe klart svar på om dette er et effektivt smitteverntiltak.

– Vi er på en god kurs i Norge nå med at stadig flere vaksinerer seg, og frivillighetslinjen har gitt resultater. Et koronasertifikat er absolutt noe vi skal vurdere ut fra det smittebildet som er, sa Støre.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.