NHO forventer at regjeringen legger koronapass på bordet når tiltakene skal justeres. – Kan skjerme de uvaksinerte for risiko, sier NHO-topp Anniken Hauglie.

Hauglie argumenterer med at koronapass er et viktig virkemiddel for å unngå unødige innleggelser i helsevesenet.

– Begrunnelsen for tiltakene har vært å hindre press på helsetjenestene. Samtidig er det uvaksinerte som rammes mest av alvorlig sykdom. Ved å innføre koronapass der folk samles, kan vi skjerme uvaksinerte for den risikoen, sier Hauglie, som er viseadministrerende direktør i NHO.

Tilbake til normalitet
Tirsdag var partene i arbeidslivet kalt inn til et møte med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) for å diskutere håndteringen av koronapandemien.

Der fremsatte NHO kravet om at regjeringen får på plass det lenge varslede koronapasset.

– Vi må ta i bruk de verktøyene vi har, sier Hauglie.

Hun viser til at en rekke andre land i Europa allerede bruker koronapass for å skille mellom de som er beskyttet og ubeskyttet mot koronaviruset, for eksempel ved innreise.

– Vi mener at koronapass vil være et viktig virkemiddel for å få hjulene i gang, slik at folk flest får tilbake mer normalitet i livene sine. Sannsynligvis må vi leve med covid-19 lenge, og koronapass kan bidra til at vi kan leve mer normalt, sier Hauglie.

Ikke aktuelt denne uken
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet at det kommer lettelser i smitteverntiltakene denne uken, men sier det ikke er aktuelt med koronasertifikat ennå.

– Vi må ha tiltak. Det er mange spørsmål rundt koronasertifikat. Det kommer ikke som et vedtak denne uken. Det må vi utrede nærmere, sa Støre til NRK mandag.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa før jul at et lovforslag om koronapass blir sendt på høring over nyttår. Tanken er å bruke koronasertifikatet mer forebyggende, før smitteverntiltak er innført.

Vil ikke gi garantier
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier etter møtet tirsdag at han merker seg innspillene fra næringslivet. Men han vil ikke love noe.

– Jeg kan ikke garantere noe som helst, sier Vestre.

Han legger til at koronapass er et av tiltakene som blir vurdert.

– Men det er viktig at hvis vi går videre med det, så må det være fordi det har god effekt, sier Vestre.

På spørsmål om hvorfor ikke koronapasset er kommet på plass enda, viser Vestre til Kjerkols departement.

– Det får vi komme tilbake til hurtig. Det ligger hos Helsedepartementet, og alle vet at regjeringen snart skal ta stilling til veien videre når det gjelder smitteverntiltakene, sier han.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.