Pakistan International Airways har jevnlige avganger fra OSL på Gardermoen. Foto: YouTube.   

Store smitteutbrudd i visse land gjør at Norge nå innfører strengere regler for innreise derfra. Det siste norske myndigheter vil ha, er den type smitte-eksplosjon man ser spesielt i India.

Såkalt importsmitte har lenge vært en stor kilde til spredning i Norge. Ikke minst har hyppig reising mellom Norge og for eksempel Pakistan bidratt til dette, til tross for norske myndigheters oppfordringer om å avstå fra slike reiser.

Det ble nylig kjent at kultur- og likestillingsminister Abid Raja nylig led et stort personlig tap, da hans mor døde i Pakistan under et påskebesøk i landet. Hun var blitt smittet av korona under oppholdet der. Document omtalte saken:

– Vi fikk den sjokkerende og sorgtunge beskjeden om morgenen, og hun ble begravet samme dag. Jeg fulgte gravferdsseremoni digitalt, sier Raja til VG.

Raja har sterkt oppfordret innvandrere om å unngå å reise tilbake til slekt og venner i utlandet, siden smittesituasjonen mange steder er svært alvorlig. Dette gjelder nå i ekstra i høy grad land som blant annet Pakistan og India.

Raja ber innvandrere droppe utenlandsreiser

I India meldes det om en smittekatastrofe helt ute av kontroll, med massive tall for alvorlige syke og døde. Her skal det være snakk om en egen «dobbeltmutasjon» som verdens helsemyndigheter ennå ikke vet så mye om. Det fryktes at den både kan være mer smittefarlig, føre med seg mer alvorlig sykdom, og at den ikke lar seg stanse like godt av nåværende vaksiner.

Dette er noe ingen vestlige regjeringer ønsker å få inn i sine land. NRK beretter at norske myndigheter derfor innfører ekstraordinære forholdregler for å unngå spredning av smitte fra nettopp disse spesielt rammede områdene i verden, nemlig India og de nærmeste naboland:

– Den alvorlige situasjonen i India, er en viktig påminnelse om at vi fremdeles står midt i en global pandemi, sa justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen i dag.

Hun presiserte igjen at regjeringen derfor anbefaler ingen om å reise, med mindre det er strengt nødvendig.

For å begrense risikoen for importsmitte av nye varianter, innfører derfor regjeringen pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan, enten reisen er nødvendig eller ikke.

– Alle skal på hotell. Derfor kan man ikke nå gjennomføre karantenen hjemme, sa justisministeren.

Innskjerpingene ble innført fra klokken 12.00 onsdag 28. april.

Mange vil antagelig undres på hvorfor ikke slike strenge regler har vært innført mot reisevirksomhet til og fra disse områdene tidligere.

Karantenen for de reisende har i mange tilfeller vært mulig å gjennomføre hjemme, ofte sammen med den storfamilien man bor med.

Det har lenge vært kjent at importsmitte i forbindelse med reiser til for eksempel Pakistan har vært et stort problem, og en vesentlig årsak til at det har vært så uhyre vanskelig å begrense smitten i innvandrermiljøer.

Nå tas det uansett nye grep fra myndighetene.

Over halvparten av koronapasientene i Norge født i utlandet

Bøker du bør lese:  

Kjøp Asle Tojes siste bok her!


Kjøp Halvor Foslis bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.